Kína és Kanada „nem riválisok” – mondta Vang Ji kínai külügyminiszter szombaton kanadai kollégájának, Melanie Jolynak a Münchenben  rendezett biztonsági konferencia keretein kívül tartott találkozón. Hangoztatta, hogy a két ország „nem rivális”, és bírálta az állítólagos kínai beavatkozásról szóló „hamis információkat”.

GERMANY-MUNICH-SECURITY CONFERENCE-CHINA-WANG YI-SPEECH
Fotó: Xinhua via AFP

A kétoldalú kapcsolatok azóta feszültek, hogy a kanadai hatóságok 2018-ban letartóztatták a Huawei kínai távközlési konszern egyik vezetőjét, és Kína megtorlásul bebörtönzött két kanadai állampolgárt. Bár azóta mindhármukat szabadon engedték, a feszültségek továbbra is megmaradtak: Peking bírálja Ottawát, amiért igazodik Washington Kína-politikájához, a kanadai hatóságok pedig rendszeresen beavatkozással vádolják Kínát.

„A kétoldalú kapcsolatok jelenlegi nehézségei” „nem olyanok, amilyennek Kína látni szeretné” – hangoztatta Vang Ji. Hozzátette, „a két ország nem rivális, nemhogy ellenség. Együttműködő partnerekké kell válniuk”. A külföldi beavatkozás gyanúja, különösen Kína, Oroszország és India részéről, arra késztette a kanadai kormányt, hogy tavaly nemzeti vizsgálatot indítson, hogy fényt derítsen ezekre a feltételezésekre. A kínai beavatkozással kapcsolatos vádak, amelyek a 2019-es és 2021-es kanadai szövetségi választásokkal kapcsolatosak, Justin Trudeau kormányát az ellenzéki pártok nyomása alá helyezték.

„Reméljük, hogy Kanada felhagy a kínai fenyegetés elméletével, és nem terjeszt tovább hamis információkat a Kanada belügyeibe való állítólagos kínai beavatkozásról” – fejtette ki Vang Ji. „A miniszterek egyetértettek abban, hogy a kétoldalú kérdéseket továbbra is gyakorlatiasan és konstruktívan kell megvitatni, a kölcsönös tisztelet szellemében és a két fél közötti rendszeres kommunikációval” – olvasható a jegyzőkönyvben. Vang Ji szombaton biztosította a müncheni biztonsági konferencián részt vevő politikai és katonai vezetőket arról, hogy Kína „a stabilitást szolgáló erő” a világban.