Diplomáciai kapcsolatokat létesített egymással Dél-Korea és Kuba szerdán – közölte a kelet-ázsiai ország ENSZ-missziója. A tájékoztatás szerint a két ország képviselői New Yorkban cseréltek diplomáciai iratokat egymással, így Kuba a 193. ENSZ-tagállam, amellyel Szöul kiépítette a diplomáciai viszonyt.

Noha Kuba már 1949-ben elismerte Dél-Koreát, Fidel Castro 1959-es hatalomra jutása után a diplomáciai kapcsolatok gyakorlatilag megszűntek a két ország között, miközben Kuba és Észak-Korea jó viszonyt ápolt – idézi fel a Yonhap dél-koreai hírügynökség.

Cuba and South Korea two flags together textile cloth, fabric texture
Fotó: Shutterstock

Megfigyelők szerint Szöul és Havanna kapcsolatfelvétele segíthet növelni Phenjan elszigeteltségét is, ami akár a párbeszéd újbóli felvételére sarkallhatja az északi rezsimet.

Jun Szukjol déli elnök vezetése alatt Szöul igyekezett nyitni Kuba felé, figyelembe véve Phenjan jó viszonyát a szigetországgal. 

A diplomáciai kapcsolatok felvételére akkor kerül sor, amikor Észak- és Dél-Korea között különösen feszült a viszony

Kim Dzsongun észak-koreai elnök a napokban Dél-Koreát nevezte meg, mint országa fő ellenségét.

Egy másik sajtóközleményben a szöuli külügyminisztérium a lépést kulcsfontosságúnak nevezte Közép- és Dél-Amerikában folytatott diplomáciai törekvései terén. Az ország szeretné, ha a dél-koreai vállalkozások is megvethetnék lábukat a karibi országban. Kubában jelenleg mintegy 1100 koreai él, és az országot 14 ezer koreai turista kereste fel a koronavírus-járvány előtt. A lépéssel Szíria maradt az egyetlen ENSZ-tagállam, amely nem ápol diplomáciai viszonyt Dél-Koreával.