Közélet

Lengyelország és Kanada is Ukrajnának adná a befagyasztott orosz vagyonokat

Lengyelország és Kanada szorgalmazza, hogy a mintegy háromszázmilliárd dollár értékű befagyasztott orosz vagyont Ukrajna újjáépítésére és az Oroszországgal szemben vívott háborújára fordítsák.

A befagyasztott orosz vagyont Ukrajana javára kell felhasználni, ez ügyben egyetértés van Lengyelország és Kanada között – jelentette ki Donald Tusk lengyel kormányfő hétfőn Varsóban, a kanadai hivatali partnerével, Justin Trudeau-val közös sajtóértekezleten.

Concept,Of,Inflation,Due,To,Russian,Invasion,Of,Ukraine,Miniature
Fotó: Shutterstock

A legfontosabb geopolitikai témákat, ezen belül Ukrajna orosz megtámadását illetően azonos a lengyel és a kanadai álláspont – közölte Tusk a kétoldalú tárgyalásokat követő sajtókonferencián. Továbbá bejelentette, 

Lengyelország és Kanada, együttműködve az európai, amerikai és japán barátaikkal, azon lesznek, hogy a külföldi bankokban őrzött, háromszázmilliárd dollár értékű befagyasztott orosz vagyont Ukrajna újjáépítésére, valamint az orosz agresszió ellen használják fel.

Tusk hangsúlyozta: 

Nem a legközelebbi években, hanem a legközelebbi hónapokban kell elérni a védelmi képességek, ezen belül a lőszer- és fegyvergyártás olyan szintjét, amely felülmúlja Oroszország lehetőségeit.

Lengyelország a 4 százalékát szánja a védelmi kiadásokra, Tusk kijelentette, hogy nem lát semmi okot arra, hogy az olyan gazdag országok, mint amilyenek a Nyugat államai, a NATO-tagállamok, ne legyenek képesek az orosz képességeket meghaladó védelem felépítésére.

Justin Trudeau a védelmi kiadások kapcsán felidézte: miután elfoglalta posztját, azok növelésére kötelezte el magát. Sorolta az országa NATO-aktivitását bizonyító lépéseket, de beismerte: tudja, hogy még sok a teendő.

Kanada védelmi kiadásai tavaly a GDP 1,38 százalékát érték el.

Volodimir Zelenszkij nemrég az összes befagyasztott orosz átutalását követelte országának. A közel két éve történt orosz támadás alkalmával a nemzethez intézett, szerda esti videóbeszédében az ukrán elnök kijelentette: „Itt az ideje maximális rendszerszintű veszteségeket okozni Oroszországnak. Ez különösen a befagyasztott orosz vagyonra vonatkozik, mind a terrorista államéra, mind a vele kapcsolatban álló személyekére.”

 

orosz vagyon Ukrajna orosz-ukrán háború Kanada Lengyelország
Kapcsolódó cikkek