Közélet

Zelenszkij elkobozna minden befagyasztott orosz vagyont

Az ukrán elnök szerint eljött az idő, hogy elkobozzák a befagyasztott orosz vagyonokat, ezt pedig Josep Borrell is támogatja. Az EU álláspontja szerint az elkobzott összeget az Oroszország elleni harcra kell fordítani.

Volodimir Zelenszkij az összes befagyasztott orosz átutalását követelte országának. A közel két éve történt orosz támadás alkalmával a nemzethez intézett szerda esti videóbeszédében az ukrán elnök kijelentette: „itt az ideje maximális rendszerszintű veszteségeket okozni Oroszországnak. Ez különösen a befagyasztott orosz vagyonra vonatkozik, mind a terrorista államéra, mind a vele kapcsolatban álló személyekére”.

Fotó: AFP

„Mindent el kell kobozni, és a terror elleni védelemre kell fordítani” – hangoztatta Zelenszkij. Az ukrán elnök elmondta, hogy tárgyalt erről a kérdésről Josep Borrell-lel, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével, aki szerdán Kijevbe látogatott. 

Egy terrorista ellen tisztességes a megtorlás. Igazságos a terroristák elpusztítása. És az is igazságos, ha a terrorista állam fizet a tetteiért

– nyilatkozta az ukrán elnök és hozzátette, hogy egységes és határozott döntésre van szükség, „egy olyan döntésre, amely bizonyítja, hogy közösen tiszteljük a nemzetközi jogot, és teljes mértékben megvetjük a terrorista államot”. Az EU-ban azt tervezik, hogy első lépésként az orosz központi bank befagyasztott vagyonából származó bevételeket, például a felhalmozott kamatokat Ukrajnának adják át. Becslések szerint ebből évente több milliárd dolláros összeg keletkezhetne.

Borrell szerdán azt is kijelentette, hogy az EU az év végéig 1 millió 155 ezer lőszert biztosít Ukrajnának. „Védelmi ipari komplexumunk növeli termelését. Ez az év eleje óta 40 százalékkal nőtt. Biztos vagyok abban, hogy az év végére az adományként Ukrajnának szállított lőszerek mennyisége meghaladja majd az 1 millió 155 ezret” – fogalmazott Borrell.

 

orosz vagyon oroszország ukrajna háború Európai Unió
Kapcsolódó cikkek