A holland miniszterelnök, Mark Rutte a legesélyesebb jelölt a NATO főtitkári posztjára. Jens Stoltenberg kormányfői mandátuma októberben lejár, így az atlanti szövetség júliusi csúcstalálkozójáig meg kell nyitni az utat az új vezető megszavazásához.

Continuation of the 60th Munich Security Conference (MSC)
A főtitkári posztja októberben üresedik meg, addig meg kell találni az új vezetőt. Mark Rutte holland miniszterelnök a legesélyesebb jelölt.
Fotó: Tobias Hase / AFP

Mark Rutte a NATO-tagok többségének elfogadható főtitkár, a hírek szerint a szövetség kétharmada támogatja a poszton. Azonban sokan attól tartanak, hogy Törökország és Magyarország elgáncsolhatja a kinevezését. 

A Bloomberg arról írt, hogy Törökországnak nincs kifejezett problémája Rutte kinevezésével, de a szavazatát biztosítékokhoz kötötte. Ankara azt akarja elérni, hogy a szövetség új vezetője ne legyen elfogult a NATO európai tagjaival. Amennyiben ezt a biztosítékot Mark Rutte megadja, akkor elméletileg nincs akadálya a török szavazatnak. Magyarország viszont más kérdés.

Rutte támogatói attól tartanak, hogy Magyarország szavazatát lesz a legnehezebb megszerezni a holland miniszterelnök számára, mivel a magyar kormánynak régóta nézeteltérései vannak Mark Ruttéval.

A poszt iránt még olyan politikusok is érdeklődnek, mint az észt miniszterelnök, Kaja Kallas, vagy a lett külügyminiszter, Krisjanis Karins. A Politico arról írt, hogy a balti vezetőknek nincs reális esélyük a NATO-főtitkári poszt betöltésére.

Viharos tengeren kell átvennie a kormányt a következő NATO-főtitkárnak

Jens Stoltenberg 2014 óta tölti be a NATO-főtitkári posztját. Ez alatt az idő alatt a világban több olyan krízis is történt, amilyenre előtte évtizedekig nem volt példa, ráadásul Stoltenbergnek nem sikerült ezeket a feszültségeket feloldania. Sokan úgy vélik, hogy megérett az idő a vezetőváltásra, és egy új ember megnyugvást hozhat az egyre zavarosabb nemzetközi kapcsolatokba.

Egyelőre semmi sem biztos, de a legvalószínűbb opciónak mégis Mark Rutte tűnik a NATO élén, hiszen már az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden is támogatásáról biztosította a holland kormányfőt. Fontos azonban, hogy Stoltenberg mandátumának lejárása után nem sokkal kezdődnek a választások az USA-ban, ahol kérdéses Biden és a demokraták sikere. Ha Donald Trump győzelme valószínűbbé válik, az még a NATO új főtitkárának a személyére is kihathat.

Ráadásul az új vezetőnek a későbbiekben is fájhat a feje Trump miatt, hiszen az elnök az elmúlt időszakban meglehetősen szkeptikus hangokat ütött meg a NATO-val szemben. A volt elnök közölte, hogy megválasztása esetén az Egyesült Államok nem fogja megvédeni azokat a NATO-tagokat, akik nem teljesítik az előírt védelmi kiadásokat. 

Jelenleg a 31 tagú atlanti szövetségből 18 állam költi a 2 százalékát védelmi kiadásokra.

Ez azt jelenti, hogy Mark Rutte egyik legfontosabb feladata lesz, hogy a rákényszerítse a tagokat a védelmi kiadások rendezésére.

A belső feszültségek kezelése mellett fontos lesz a külső fenyegetés kordában tartása is. A NATO egy része fenyegetésként tekint Oroszországra, olyan vélemények is vannak, amelyek szerint Moszkva akár NATO-tagra is támadhat. A szövetség és Oroszország közötti viszony normalizálása rendkívül fontos, viszont jelenleg megoldhatatlan feladatnak tűnik. Mindezek mellett Ukrajna támogatása miatt is egyre több vita merülhet fel, hiszen a két éve tartó háború annyi pénzt emésztett fel, hogy sok nemzet elkezdett kihátrálni Kijev mögül. Ennek a legékesebb példája az Egyesült Államok: a republikánusok hónapok óta gátolják 60 milliárd dollár kifizetését Ukrajna számára.

Mark Rutte a múlt hét végén, a NATO müncheni biztonsági konferenciáján nem akart beszélni a NATO-főtitkári posztról, viszont a szövetség érdekeiről kifejtette a véleményét. Szerinte a NATO-nak abba kell hagynia a nyafogást Trump miatt, és egyetlen dologra kell koncentrálnia: a védelmi kiadások fokozására.

A védelmi kiadások fokozása a legfontosabb a NATO számára. Nagymértékben fel kell gyorsítani a fegyvergyártást, és továbbra is biztosítani kell Ukrajnának a harchoz szükséges fegyvereket

– mondta Münchenben Rutte.