A munkáltató nem hajlandó teljesíteni a kollektív munkaügyi vitában foglalt követeléseket, amelyek az idei bérmegállapodásra és a kollektív szerződés megkötésére vonatkoznak – állítja a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete és az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete, amelyek ezért sztrájkfelhívást adtak ki.

Sztrájkfelhívást adott ki az Operaház két szakszervezete.
Fotó: MTI

A Magyar Narancs cikke szerint a két szakszervezet kiszámítható, tisztességes, a munkavállalók méltóságát és egzisztenciális biztonságát garantáló, visszaélésszerű joggyakorlást nem tűrő viszonyokat akar elérni. A sztrájkot határozatlan időre hirdették 2024. március 19-én 18 órától. Akkor fejezik be, ha megszületett a kollektív szerződés és a kollektív munkaügyi vitát lezáró megállapodás.

Az operaházi dolgozók tavaly júniusban léptek fel először az ügy érdekében, akkor 30 százalékos béremelést, a kollektív szerződés megkötését és a társulati tagokkal való tisztességes bánásmódot kértek. Azóta két átmeneti megállapodás született, de a két fő kérdésben nem jutottak dűlőre.