Ahogy azt korábban megírtuk, a kegyelmi ügy kirobbanása után lemondott Novák Katalin köztársaság elnök, akinek a helyére a Fidesz és a KDNP Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét jelölte.

Döntött az Országgyűlés: elfogadta a volt államfő lemondását
Fotó: Orbán Viktor / Facebook

Hétfőn az Országgyűlés egyhangúan elfogadta Novák Katalin köztársasági elnök lemondó nyilatkozatát. Ezt a képviselők egy úgynevezett elfogadó nyilatkozattal tették meg. Az egyidejű listás szavazáson

196 igen született, ellenszavazat és tartózkodás nem volt.

A döntés azonnal hatályba is lépett. A határozathozatal előtt a volt államfő ötperces időtartamban felszólalhatott volna, de nem élt ezzel a lehetőséggel.

Az új köztársasági elnök hivatalba lépéséig az államfő feladat- és hatásköreit Kövér László, az Országgyűlés elnöke gyakorolja. A parlament egyúttal kijelölte Lezsák Sándort a házelnök feladatait ellátó alelnöknek, ami arra az időszakra szól, amíg Kövér László ideiglenesen államfői jogokat gyakorol.

Ezzel még nincs vége a rendkívüli döntéseknek, ugyanis zárószavazás lesz a Svéd Királyságnak a NATO-hoz való csatlakozásáról szóló jegyzőkönyv kihirdetéséről. A legfontosabb ügy majd csak ezután következik: az előzetes tervek szerint 16.40-től (ez biztosan csúszik) az új köztársasági elnök megválasztását veszik napirendre. 

Rendkívüli nap a magyar parlamentben: összeül az Országgyűlés – megszólalhat Novák Katalin

Rég volt ennyire zsúfolt napja a magyar parlamentnek, rendkívüli döntések sora következik. Orbán Viktor várhatóan napirend előtt beszél, és Novák Katalin is megszólalhat. Megválasztják az új köztársasági elnököt, és a svédek NATO-csatlakozása is lezárul.