Oroszország nem tervezi nukleáris fegyverek telepítését a világűrbe, ellentétben amerikai tisztségviselők állításával – jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, amikor kedden fogadta őt Vlagyimir Putyin orosz elnök. Sojgu azt hangoztatta, hogy Oroszországnak vannak valós eszközei, amelyekre oda kell figyelni. Ezek között sorolta fel a Poszeidón, a Burevesztnyik, a Pereszvet és a Kinzsal projektet.

Russia's,Nuclear,Missile,Threat.mushroom,Cloud,In,Front,Of,The,Flag
Fotó: Shutterstock

Sojgu szerint a nyugati híreszteléseknek két célja van: egyfelől ráijeszteni a törvényhozókra annak érdekében, hogy kikényszerítsék a pénzeszközök megszavazását, amelyeket nemcsak Ukrajnára szánnak, hanem az Oroszországgal való konfrontációra és arra is, hogy stratégiai vereséget mérjenek rá. Másfelől pedig ilyen ügyetlenül próbálják Moszkvát rávenni a párbeszéd folytatására a hadászati stabilitásról.

Hangot adott véleményének, miszerint az Egyesült Államok az atomfegyverek világűrbe telepítésének témájával megpróbálja elterelni a figyelmet az Oroszországtól való lemaradásáról az ilyen projektek terén. Rámutatott, hogy a tengerentúl folyamatban van a világűrben lévő objektumok eltalálására alkalmas fegyverek kidolgozása, és nyíltan beszélnek egy ernyő létrehozásáról az üstökösök, aszteroidák ellen.

Putyin emlékeztetett arra, hogy Oroszország mindig is kategorikusan ellenezte nukleáris fegyverek űrbe telepítését. Szerinte Oroszország csak azt teszi az űrben, amit más országok, köztük az Egyesült Államok is, és erről tudnak Amerikában. Putyin egyetértett Sojguval abban, hogy az Egyesült Államok az orosz nukleáris űrfegyverek kérdésének felvetésével megpróbálja Oroszországot a hadászati stabilitásról szóló párbeszéd felé terelni, amit 

Moszkva sohasem nem utasított el, ahogy Ukrajna kérdésében sem.

Putyin ugyanakkor rámutatott, hogy a védelmi minisztériumon és a külügyminisztériumon keresztül lehetséges a kapcsolatfelvétel az Egyesült Államokkal a hadászati stabilitás kérdésében. Az államfő szerint viszont Washington rendszerint egyoldalú előnyöket akar elérni, azonban ez nem fog megtörténni.

Orosz kézre került a Dnyeper bal partja

Orosz ellenőrzés alá került Krinki település a Dnyeper bal partján, Herszon megyében, ahol az ukrán hadsereg hídfőállás kiépítésével próbálkozott – jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor kedden fogadta Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert. Putyin szerint mindössze néhány ukrán katona bujkál még a környéken, akiknek felajánlották a megadás lehetőségét.