Orosz ellenőrzés alá került Krinki település a Dnyeper bal partján, Herszon megyében, ahol az ukrán hadsereg hídfőállás kiépítésével próbálkozott – jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor kedden fogadta Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert. Putyin szerint mindössze néhány ukrán katona bujkál még a környéken, akiknek felajánlották a megadás lehetőségét.

Military mobility continues in Bakhmut frontline
Fotó: AFP

Októberben az ukrán erők átkeltek a Dnyeper orosz oldalára és létrehoztak egy tartós pozíciót a bal parton, azonban Ukrajna ezt most elvesztette. Az elmúlt hetekben Kijev egyre több területet veszít: az ukrán hadsereg új főparancsnokának első nagy katonai tévedése az volt, hogy bejelentette, az ukrán csapatok tartani fogják a pozícióikat és újabb ukrán erősítés érkezik az avgyijivkai katlanba.

A döntés nyomán több száz, egyes jelentések szerint több ezer katona vesztette életét és rengeteg katonai felszerelést is veszítettek az ukránok, miközben így is kénytelenek voltak kivonulni a városból. A napokban pedig az orosz hadsereg Lastochkyne települést támadja minden oldalról és csak idő kérdése, hogy az orosz fennhatósága alá kerüljön a kisváros.

A frontvonalról korábban már megjelent egy térkép, amely azt mutatja, az ukránok itt nem is terveznek nagyon komoly ellenállást kifejteni az új első és másodvonalakat a városon kívül építették ki.

Az ukrán fegyveres erők főparancsnokának fogadott fia bejelentette, hogy orosz állampolgárságot kíván szerezni

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) főparancsnokának, Alekszandr Szirszkijnek a fogadott fia, Ivan Szirkij február 20-án, az ausztrál orosz főkonzulátuson úgy nyilatkozott, hogy a jövőben orosz állampolgárságot akar szerezni. Szirszkij Z szimbólummal ellátott pólóban érkezett az orosz diplomáciai irodába, és azt mondta: „Dicsőség Oroszországnak”.