Miután Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookon közzétett egy videót, amely szerint törvényjavaslatot nyújt be az elnöki kegyelem jogkörének szűkítéséről, nevezetesen arról, hogy kiskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények esetében nem adható kegyelem, a Mandiner megkérdezte a Sándor-palotát arról, hogy mi az államfő véleménye a kérdésről.

NOVÁK Katalin; KATÓ BélaBudapest, 2024. január 26.
Novák Katalin köztársasági elnök Kató Béla püspök kitüntetésének átadásán a Sándor-palotában 2024. január 26-án. Az államfõ a Magyar Érdemrend nagykeresztje polgári tagozat kitüntetésben részesítette Kató Bélát, az Erdélyi református egyházkerület püspökét, a Sapientia Alapítvány kuratóriumának elnökét.
MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd

A lapnak az alábbi választ küldték:

A bejelentett alaptörvény-módosítás a gyermekek még erősebb védelmét szolgálja, ezért Novák Katalin köztársasági elnök jó szívvel fogja aláírni az Országgyűlés által elfogadott jogszabályt.

Az Alkotmánymódosítást egyébként a már folyamatban lévő kegyelmi ügyekben is alkalmazni kell majd.

A miniszterelnök azt követően szólalt meg, hogy az elmúlt szűk egy hétben felkavarta az állóvizet Novák Katalin egyik kegyelmi döntése. Az államfő még tavaly tavasszal adott kegyelmet egy férfinek, akit kényszerítés miatt ítéltek el jogerősen, mert rá akarta bírni egy pedofil-eset áldozatát, hogy vonja vissza terhelő vallomását. A pedofíliát nem ő, hanem a főnöke, a bicskei gyermekotthon vezetője követte el. A férfi igazgató-helyettesként dolgozott az intézményben.