Olaf Scholz német kancellár azt mondta, hogy ő és Joe Biden amerikai elnök egyetért abban, hogy Ukrajna nem tudná megvédeni magát Oroszországtól amerikai segítség nélkül – írta a Politico.

Ukraine Aid In Focus At Crucial EU SummitBRUSSELS, BELGIUM - FEBRUARY 01: Olaf Scholz
Federal Chancellor of Germany talks with media during the press conference at the end of the EU Summit on February 01, 2024 in Brussels, Belgium. Heads of the 27 European Union states meet in the Belgian capital to discuss the 2021-2027 budgetary plan, whilst focusing on Hungary's blocking of a 50 billion Euro (54 billion USD) military and financial support package for Ukraine. (Photo by Pier Marco Tacca/Getty Images)
Fotó: Getty Images

A két vezető pénteken Washingtonban találkozott, miközben a Biden-kormányzat és az amerikai képviselőház republikánusai továbbra is vitatkoztak az elnök 95,3 milliárd dolláros katonai segélycsomagja miatt, amelyből 60 milliárd dollárt Ukrajna Oroszországgal folytatott háborújára fordítanának.

Ne kerteljünk: az Egyesült Államok támogatása nélkülözhetetlen ahhoz, hogy Ukrajna képes legyen megvédeni magát

– mondta Scholz a találkozó után. A német kancellár arra hivatkozva, hogy az EU a múlt heti rendkívüli csúcstalálkozóján több forrást különített el Ukrajnának, sürgette az Egyesült Államok kongresszusát, hogy vegye ki a részét Ukrajna védelméből azáltal, hogy zöld utat ad a Biden által javasolt további segélyeknek.

Scholz szerint a segélycsomag kongresszusi jóváhagyása megfelelő üzenet lenne az orosz elnöknek, hogy hiábavalók a reményei, egyszerűen elég sokáig kell várnia arra, hogy Ukrajna európai, észak-amerikai és máshol élő barátai támogatása alábbhagyjon.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár eközben azt mondta, hogy a védelmi szövetségnek javítania kell katonai képességein, és fel kell készülnie egy évtizedes konfliktusra Oroszországgal. Ha Vlagyimir Putyin orosz elnök győz Ukrajnában, nincs garancia arra, hogy az orosz agresszió nem terjed át más országokra – figyelmeztetett Stoltenberg a Welt Am Sonntag című német lapnak adott interjújában. 

Fel kell készülnünk egy olyan összecsapásra, amely akár évtizedekig is eltarthat. Gyorsabban helyre kell állítanunk és bővítenünk kell ipari bázisunkat, hogy növelni tudjuk az Ukrajnába irányuló szállításokat és feltölthessük saját készleteinket

 – mondta Stoltenberg.