Közélet

Zelenszkij köszöni szépen az uniós 50 milliárd eurót

Megszavazták az uniós állam- és kormányfők az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós támogatást. A pénzt a következő négy évben, részletekben kapja meg Kijev. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a döntés azt bizonyítja, hogy az Európai Unió továbbra is egy erős egység.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Denisz Smihal ukrán miniszterelnök üdvözölte csütörtökön a 27 európai uniós tagállam egyhangúlag elfogadott megállapodását az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós pénzügyi támogatásról.

NATO Summit In Vilnius, Lithuania
President of Ukraine, Volodymyr Zelenskyy, speaks to media during NATO Summit at LITEXPO Lithuanian Exhibition and Congress Center in Vilnius, Lithuania on July 12, 2023. (Photo by Beata Zawrzel/NurPhoto) (Photo by Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Volodimir Zelenszkij
Fotó: AFP

Nagyon fontos, hogy a döntést az EU mind a 27 vezetője elfogadta; újabb bizonyíték ez az EU-n belüli erős egységre

– jelentette ki Volodimir Zelenszkij az X közösségi oldalon közzétett bejegyzésében, hozzátéve: az összeg hosszú távra megerősíti Ukrajna gazdasági és pénzügyi stabilitását.

Denisz Smihal, ugyancsak az X közösségi oldalon a „szolidaritás és az egység jelének” nevezte a megállapodást.

Minden egyes szavazatuk jelentős hozzájárulás a közös győzelmünkhöz

– jelentette ki.

A tervek szerint a támogatás első részletét Ukrajna márciusban kapja meg.

Magyarország is belement – Megállapodott az Ukrajna 50 milliárd eurós támogatásáról

Magyarország azt kérte, hogy a támogatás ne járjon automatikusan, azt viszont nem tudni, hogy erről megállapodtak-e az uniós vezetők.

 

Volodimir Zelenszkij támogatás EU
Kapcsolódó cikkek