Orosz tudósok közel járnak ahhoz, hogy rák ellenes vakcinát alkossanak, ami hamarosan elérhető lesz a betegek számára – jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán egy moszkvai fórumon, amely a jövő technológiáiról szólt.

Az orosz elnök azt nem árulta el, hogy milyen típusú rák ellen nyújtana védelmet a küszöbön álló oltás és azok hatásmechanizmusát sem részletezte. 

In this pool photograph distributed by Russian state agency Sputnik, Russia's President Vladimir Putin addresses the audience during the celebration of the 300th anniversary of the Russian Academy of Sciences in Moscow on February 8, 2024. (Photo by Sergei GUNEYEV / POOL / AFP)
Fotó: Sergei GUNEYEV / POOL / AFP

Rák elleni vakcinát számos cég fejleszt. A német BioNTech a brit kormánnyal írt alá megállapodást, személyre szabott rák terápia kapcsán végzendő klinikai vizsgálatokról, de a Moderna és a Merck is fejleszt kísérleti rákellenes oltóanyagokat, melyek három év után megfelezték a betegség kiújulását és a halálozást a melanóma (bőrrák) esetében – írja a Reuters.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint jelenleg hat engedélyezett vakcina van a HPV ellen, amely méhnyakrákot okoz, de a májrák kialakulásával veszélyeztető hepatitisz B ellen is készült már oltóanyag.

A koronavírus-járvány idején Oroszország hamar kifejlesztette saját vakcináját, a Szputnyik V-t, azonban bár azt sok helyre tudták exportálni, az országon belül a lakosság nem sietett azt beadatni.