A paksi atomerőmű bővítési munkálatai ütemesen és zavartalanul folynak Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter keddi tájékoztatása szerint. Ez lehetővé fogja tenni Magyarország energiabiztonságának fenntartását, a rezsicsökkentés eredményeinek megőrzését és a környezetvédelem további erősítését.

A tárcavezető Sopronbánfalván, a kihelyezett kormányülés szünetében arról számolt be, hogy telefonon tárgyalt nemrég Alekszej Lihacsovval, az orosz Roszatom vezérigazgatójával, akivel áttekintették a paksi bővítés állását, ahogy rendszeresen teszik, hogy minél előbb át lehessen adni a beruházást.

Szijjártó Péter Facebook
Fotó: Szijjártó Péter / Facebook

Szijjártó elmondta, hogy az építkezés ütemesen és zavartalanul folyik, tavaly év végére lezárult 2,7 kilométernyi résfalazás, most az erőmű biztonsága szempontjából rendkívül fontos talajszilárdítási munkálatok zajlanak, 

párhuzamosan azon létesítmények kialakításával, amelyek az úgynevezett első beton öntéséhez lesznek szükségesek.

A miniszter közölte, hogy az Országos Atomenergia Hivatal már kiadott minden szükséges engedélyt a most zajló és a küszöbönálló munkákra. Hozzátette, hogy közben kollégái folyamatosan dolgoznak a következő engedélykérelmek beadásán is.

Szijjártó szerint ebben az is nagy segítség, hogy az Országgyűlés nemrég elfogadta a nukleáris biztonsági törvény módosítását, amelynek értelmében az engedélyezési folyamat sokkal egyszerűbb lett.

Várhatóan áprilisban meg fog kezdődni az úgynevezett hosszú gyártási idejű elemek közé tartozó reaktortartály előállítása, 

ehhez az alapanyagok beszerzése már zajlik, míg a szintén rendkívül lényeges olvadékcsapda áprilisra vagy májusra el fog készülni.

A miniszter kiemelte, hogy a paksi bővítés nyomán hazánk nukleáris kapacitása a duplájára fog nőni, márpedig a szuverenitásnak rendkívül fontos összetevője az energiabiztonság. Mint mondta, a két újabb reaktorblokk építésével körülbelül 70 százalékra fog emelkedni az atomenergia részesedése Magyarország villamosenergia-ellátásában, ami évi 3-3,5 milliárd köbméterrel csökkenti a földgázimportot.

Szijjártó szólt arról is, hogy a szén-dioxid-kibocsátás is nagyjából 17 millió tonnával mérséklődhet, ami jelentősen hozzájárul a környezetvédelmi erőfeszítésekhez.

Végezetül pedig elmondta, hogy Alekszej Lihacsov hamarosan ismét hazánkba látogat, hogy újból áttekintsék a folyamat állását és az ahhoz kapcsolódó jogi ügyeket.