A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint 55 100-an fordultak múlt héten orvoshoz influenzás tünetekkel – közölte az közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK).

Sick,Woman.flu.woman,Caught,Cold.,Sneezing,Into,Tissue.,Headache.,Virus,.medicines
Influenza
Fotó: Shutterstock

Akut légúti fertőzés tüneteivel 286 ezren jelentkeztek orvosnál.

A 8. héten – február 19. és 25. között – az influenzás betegek 40,3 százaléka volt gyerek, 29,1 százaléka a 15–34 évesek, 22,5 százaléka a 35–59 évesek és 8,1 százalékuk a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.
Az adatok szerint múlt héten az országban hét közigazgatási területen nőtt, tizenkét területen csökkent, és egy területen – Budapesten – nem változott az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva.

A vizsgált légúti mintákban az influenza pozitivitási arány 41,1 százalék, a SARS-CoV-2 pozitivitási arány 2,5 százalék volt.

A 8. héten akut légúti megbetegedés halmozódásáról hét jelentés érkezett hét területről, ezek Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye. A megbetegedések három óvodát, egy általános iskolát és három szociális intézményt érintettek.
Múlt héten 357 embert vettek fel kórházba súlyos, akut légúti fertőzés miatt, közülük 42-en szorultak intenzív ellátásra – írták.

Tombolnak a járványok Magyarországon: hányás-hasmenés, influenza, légúti fertőzés – több kórház vezetett be látogatási tilalmat

Az elmúlt hetekben mintegy 350 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű és akut légúti fertőzés tüneteivel Magyarországon, miközben két tömeges, közösségi gastroenteritisjárványról is érkezett jelentés. A vidéki kórházakban egyre több helyen vezetnek be látogatási tilalmat.