Tasnádi Péter üzent Gyárfás Tamásnak, hogy hogy élheti túl a fegyházban töltött éveit. A magyar keresztapaként is elhíresült Tasnádi azt a tanácsot adta Gyárfásnak, hogy ne számítson a magához hasonló emberekre, hanem pont az ellenkezőjére érdemes felkészülnie.

_CZ_999720220602 Budapest
Gyárfás Tamás (b) és Tasnádi Péter (J) szembesítésével folytatódott a Fővárosi Törvényszéken a Fenyő János médiavállalkozó, a Vico Rt. vezérigazgató-tulajdonosának megöletése miatt indult büntetőper.
Fotó: Kurucz Árpád (KA)
Magyar Nemzet20220602 BudapestGyárfás Tamás (b) és Tasnádi Péter (J) szembesítésével folytatódott a Fővárosi Törvényszéken a Fenyő János médiavállalkozó, a Vico Rt. vezérigazgató-tulajdonosának megöletése miatt indult büntetőper.Fotó: Kurucz Árpád (KA)Magyar Nemzet
Gyárfás Tamás először Tasnádi Pétert kérte fel Fenyő János meggyilkolására, de miután Tasnádi ezt nem tette meg, Portik Tamáshoz fordult.
Fotó: Kurucz Árpád

„Van egy tanácsom Gyárfás Tamás számára: ha túl akarja élni, minél kevesebbet mozogjon a fegyház területén. Tanuljon, kösse le magát. Én is ezt csináltam” – nyilatkozta Tasnádi Péter az AcNews-nak. Tasnádi saját elmondása szerint összesen 13,5 évet töltött börtönben, ebből pedig mintegy 10-et egyszemélyes zárkában ült le.

Hogy mi vár rá a rácsok mögött? Megjelennek a hiénák, rárepülnek a pénzére, mert tudják, hogy gazdag. Mivel ő végtelen intelligens, kulturált ember, fel kell készülnie arra, hogy mindennek az ellenkezője fogadja, mint amihez hozzászokott

– mondta Tasnádi, és hozzátette, hogy a fegyházban kapott étel mennyisége és minősége is tragédia, de a tisztálkodási lehetőségek sem különbek. Elmondása szerint „csak az fürödhet minden nap, aki dolgozik”. Legfontosabb tanácsa pedig az volt, hogy „ha teheti, egyszemélyes zárkába kérje magát. Sportoljon, tanuljon, kösse le az idejét. Gyárfás a jövő hónapban 75 éves lesz. Ha a fentieket betartja, van esélye, hogy élve kijön a fegyházból”.

Gyárfás Tamást hét év, Portik Tamást életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a Fővárosi Törvényszék, mivel bűnösnek találták őket a Fenyő János ellen elkövetett gyilkosságban. A vád lényege, hogy Gyárfás gyűlöletig fajuló konfliktusban volt Fenyő Jánossal, ezért 1997 őszén elhatározta, hogy felkéri régi ismerősét, Tasnádi Pétert, hogy szervezze meg a merényletet. Miután Tasnádi nem ölette meg a médiacézárt, Gyárfás Portik Tamáshoz fordult, aki Jozef Rohácot bízta meg.