Miután hétfőn az Országgyűlés ratifikálta Svédország NATO-csatlakozását, Ulf Kristersson svéd miniszterelnök az X-en arról írt, hogy történelmi nap a mai. A svéd kormányfő hozzátette, hogy hazája kész vállalni a rá háruló felelősséget az euroatlanti biztonság terén.

Sweden's Prime Minister Ulf Kristersson (L) and NATO Secretary General Jens Stoltenberg address a press conference on October 24, 2023 in Stockholm, Sweden, where Stoltenberg will be attending the 2023 NATO-Industry Forum themed "Addressing the New Strategic Reality Together". (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Kristerrson (balra) és Stoltenberg. Fotó: AFP

A magyar törvényhozás döntését üdvözölte a NATO főtitkára, Jens Stoltenberg is, aki ugyancsak az X-en fejezte ki elégedettségét a döntés kapcsán. A főtitkár közölte: most, hogy minden szövetséges ország jóváhagyta Svédország csatlakozását, a skandináv ország lesz a 32. tagállama. 

Svédország tagságával erősebbé válunk és nagyobb biztonságban leszünk

– írta Stoltenberg.

Rishi Sunak brit kormányfő szintén a történelmi nap kifejezést használta az X-en. „Türelmetlenül várjuk, hogy mielőbb a NATO-ban köszönthessük önöket” – írta a brit miniszterelnök.
Emmanuel Macron francia elnök a párizsi Ukrajna-konferencia megnyitóján, az Élysée-palotában gratulált Svédországnak. „Szívből jövő gratuláció országuknak” – jelentette ki a francia elnök, örvendetesnek nevezve, hogy Svédország és Finnország is immáron a katonai szövetség tagja.
Olaf Scholz német kancellár szintén az X-en reagált. Mint írta, Svédország NATO-csatlakozása nemcsak Európa, hanem az egész világ biztonságát erősíteni fogja. 

Szabad az út Svédország számára a NATO-ba, ez győzelem mindenki számára. Ez a döntés megerősíti védelmi szövetségünket, és ezzel Európa és az egész világ biztonságát is

– tette hozzá.