Közélet

Véget ért a svédek vesszőfutása: Magyarország jóváhagyta, hogy csatlakozzanak a NATO-hoz – de nem egyhangúlag

Hétfőn ratifikálta az országgyűlés Svédország NATO-csatlakozását.

Lezárult a szavazás a Svéd Királyságnak a NATO-hoz való csatlakozásáról a magyar Országgyűlésben. A döntés nem volt váratlan, miután a mai nap folyamán már Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben pozitívan beszélt a svéd kormányfő magyarországi látogatásáról.

Sweden - NATO - Photo Illustration
Véget ért a svédek vesszőfutása: Magyarország jóváhagyta, hogy csatlakozzanak a NATO-hoz – de nem egyhangúlag. Fotó: NurPhoto via AFP

Ahogy azt korábban megírtuk, a múlt heti kormányfői csúcs kapcsán Orbán Viktor felidézte, hogy Svédország és Magyarország számára kölcsönösen előnyös megállapodásokat hoztak tető alá. A svéd miniszterelnök pénteki budapesti látogatása hozzájárult a két ország közti fair és tiszteletteljes viszonyhoz. De azt is megjegyezte, hogy nem vagyunk egyformák, mi magyarok és svédek.

A miniszterelnök szerint azonban mára sikerült az ellentéteket feloldani, sőt kibővítették a katonai együttműködést és négy új vadászgépet vásárolnak. Mindehhez pedig logisztikai szolgáltatások is kapcsolódnak. Ezzel a magyar légierő az ország határain kívül is képes légvédelmi feladatokat ellátni. Kiemelte, hogy 

a svédek NATO-csatlakozása erősíti Magyarország biztonságát, 

ezért annak ratifikálására kérte az Országgyűlést. Ez meg is történt, de nem egyhangúan: hétfőn 188 igen, 6 nem szavazat és nulla tartózkodás mellett jóváhagyta Svédország csatlakozását a katonai szövetséghez. Ezzel eldőlt, hogy Svédország lesz a 32. tagja a NATO-nak.

Elmondta az igazat a svéd csatlakozásról a NATO-főtitkár: megvédte Magyarországot

Meglepő nyilatkozatot tett a NATO főtitkára a svéd csatlakozásról és annak magyarországi jóváhagyásáról. Jens Stoltenberg beszélt Orbán Viktorral, és lehűtötte a kedélyeket.

 

 

szavazás Országgyűlés Svédország orosz-ukrán háború NATO
Kapcsolódó cikkek