Sportgazdaság

Kis Eiffel-torony-darabkákkal díszítették a párizsi olimpia érmeit

A Chaumet luxusékszerház párizsi központjában bemutatott olimpiai és paralimpiai érmek tervezése során kikérték a sportolók véleményét is. Ennek nyomán születtek meg a kis Eiffel-torony-darabkákkal díszített, legyezőszerű hullámokkal körberakott érmek.

Bemutatták az idén nyáron Párizsban rendezendő olimpia és paralimpia érmeit: minden egyes medália közepét kis, Eiffel-toronyból származó fémdarabkákból átdolgozott hatszög díszíti.

Kis, az Eiffel-toronyból származó fémdarabokat dolgoztak át az érmek közepének díszítéséhez.
Forrás: Paris 2024/Cyril Masson

A hivatalos közlés szerint az volt a tervezés koncepciója, hogy Franciaország és Párizs szimbóluma, az Eiffel-torony találkozzon az ötkarikás játékok legkeresettebb tárgyaival: az arany-, ezüst- és bronzéremmel.

Bevonták a tervezésbe a sportolókat is

Mielőtt a tavaly 86,15 milliárd eurós bevételről beszámoló az LMVH-csoporthoz tartozó Chaumet luxusékszerház elkészítette volna az érmeket, a tervezési folyamat során 

kikérte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) sportolói bizottságának a véleményét is, a szervezőbizottság ezzel kívánta elérni, hogy a leendő tulajdonosok valóban a magukénak érezzék az alkotásokat.

A Párizsban rendezendő olimpia hivatalosan július 26-ától augusztus 11-ig tart, néhány sporteseményre azonban már július 24-től sor kerül. A paralimpia augusztus 28-tól szeptember 8-ig tart majd. 

Kis módosulás a megnyitóval kapcsolatban: feleannyi néző

A játékokkal kapcsolatban kevésbé lelkesítő hírek is érkeztek a közelmúltban. A múlt héten derült ki például, hogy az eredetileg tervezett 600 ezer néző helyett csak feleannyian nézhetik majd a helyszínen, a Szajna partjáról a város különböző pontjaira tervezett megnyitó ünnepséget, aztán nyomozást indítottak a szervezőbizottság elnöke, a háromszoros olimpiai bajnok egykori kenus, Tony Estanguet bújtatott fizetése miatt.

A mai érembemutatóval egy időben viszont a jegyvásárlás újabb szakasza is megkezdődött: a korábbi sorsolásos rendszer helyett ezúttal érkezési sorrendben kelnek el a belépők.

Tíz aranyesély

Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke fél évvel a játékok előtt úgy nyilatkozott: már többször voltak kint előkészíteni a terepet, tapasztalatokat, információkat gyűjteni, jó kapcsolatuk a nagykövetséggel, Habsburg György nagykövettel, ami azért fontos, mert sok magyar szurkoló kiutazása várható.

Legutóbb az olimpiai faluban a szálláshelyeket választották ki, illetve azt vették számba, mi az, amire még szükség lesz: ilyen a csapatiroda kialakítása, többek között a regenerálószoba, az orvosi szoba, a közösségi tér elrendezése. A várható eredményekről úgy szólt: fontos, hogy a kvótásaink száma ne csökkenjen, hanem talán emelkedjen is.

Közelíteni kellene a 200 fő felé, és a létszámot nagyban meghatározza, hogy a csapatok hogyan szerepelnek. Nagyon szeretnénk a 200 főt elérni vagy megközelíteni, és meghaladni a tokiói 175-ös létszámot

– mondta Gyulay Zsolt, aki szerint körülbelül tíz olyan versenyszám van, ahol akár aranyesélyünk is lehet, és nyilván jó lenne, ha mind a tíz bejönne.

 

Szajna Eiffel-torony olimpia Párizs ékszer
Kapcsolódó cikkek