Március 15-étől mindenki megnézheti szja-bevallási tervezetét, legegyszerűbben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Ügyfélportálján vagy eSZJA-oldalán. Akinek még nincs KAÜ-azonosítója (például ügyfélkapuja), és így elektronikusan nem fér hozzá a dokumentumhoz, az idén is kérheti a postázást. Ezt, az adóazonosító jelét és születési dátumát megadva teheti meg például sms-ben, március 18-áig – közölte a  NAV.

SZJA_0420200113 Szombathely
fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe

Illusztráció SZJA bevallásról.20200113 Szombathelyfotó: Szendi Péter SZP Vas NépeIllusztráció SZJA bevallásról.
Fotó: Szendi Péter

Az adóhivatal idén is automatikusan, külön kérés nélkül elkészíti azok szja-bevallási tervezetét, akikről munkáltatói, kifizetői adattal rendelkezik: legyen munkavállaló, őstermelő, áfafizetésére kötelezett magánszemély vagy egyéni vállalkozó. Az elkészített adóbevallási tervezet legkésőbb március 15-étől elérhető, legegyszerűbben a Ügyfélportálján vagy eSZJA-oldalán. 

Akinek nincs KAÜ-azonosítója, március 18-áig, adóazonosító jele és születési dátuma megadásával többféle módon is kérheti a tervezet postázását:

  • sms-ben a 06-30/344-4304-es telefonszámon,
  • a NAV honlapjáról elérhető webűrlapon,
  • levélben,
  • a BEVTERVK formanyomtatványon,
  • telefonon, a 1819-es hívószámon,
  • személyesen, az ügyfélszolgálatokon.
    Az elkészült tervezeteket a NAV tértivevényesen, április 30-áig küldi el postán az igénylőknek. Aki lecsúszik a március 18-ai határidőről, május 21-éig személyesen, a NAV ügyfélszolgálatain kérheti adóbevallási tervezetének nyomtatását.

Az 1+1 százalékának felajánlásáról ugyancsak az említett felületeken elektronikusan és hagyományosan, papíron is lehet rendelkezni, május 21-éig. Az szja-bevallási tervezetek esetleges módosítására, illetve kiegészítésére is eddig van lehetőség.

Korábban a Világgazdaság megírta, hogy kedden lesz az áfabevallás beadási határideje Magyarországon, amely az új eÁFA-rendszerben, akár annak webes felületén, akár gép-gép kapcsolaton keresztül is benyújtható. A havi bevallók február 20-ig, a negyedévesek április 22-ig, az éves bevallók pedig majd jövőre nyújthatják be először bevallásukat az eÁFA-rendszeren keresztül.