Számos szakpolitikai javaslatot felhígítottak, visszatartottak vagy teljesen elvetettek az elnök asszony kérésére az elmúlt hónapokban. Ezt állította az Európai Bizottság és az Európai Tanács névtelenséget kérő nyolc tisztviselője, valamint diplomatája, amikor egy brüsszeli lap Ursula von der Leyen politikájáról kérdezte őket.

International Climate Forum of the Hamburg Business Community
Von der Leyen csaknem egy éve készülhetett a hétfői bejelentésére.
Ursula von der Leyen csaknem egy éve készülhetett az újrázása bejelentésére.
Fotó: AFP

Ezek a javaslatok olyan témakörökbe tartoznak, amelyekre a júniusi európai parlamenti választási kampányban a szélsőjobb támaszkodik, és amelyek hátrányosan érinthetik a jobbközép Európai Néppártot (EPP), azt a pártcsaládot, amely támogatta korábban és támogathatja idén is Von der Leyent posztja újbóli megszerzésében. Ilyen témakör az egészségügy, a klímapolitika, a mezőgazdaság, az élelmiszerek és alkoholok, valamint a dohányzás kérdései.

Az Európai Bizottság a fenntartható élelmiszerek előállítását és mezőgazdaságot célzó javaslatok csaknem felét parkolópályára tette választási megfontolásból.

Nemcsak a bizottság javaslatai váltak óvatosabbá, hanem maga az elnök is. 

Von der Leyen ugyanis kényes ügyekben már egy ideje nem szólal meg, azokat inkább a biztosokra bízza.

Fiókba került tervezetek

A gazdákat súlyosan érintő javaslatot például végleg levették a napirendről. Von der Leyen néhány hete bejelentette, hogy visszavonja azt a jogszabálytervezetet, amely előírta volna, hogy a gazdálkodók csökkentsék a mérgezőnek tartott növényvédő szerek használatát.

Elhalasztották annak a tervezetnek a megszavazását is, amely a fenntartható élelmezésről szólt, és a növényi alapú étrendek felé történő elmozdulást ösztönözte volna, továbbá lekerült az asztalról a haszonállatok ketrecben való tartásának fokozatos beszüntetésére irányuló javaslat is. Ezeket már mind tavaly az Tanácsa és az Európai Parlament elé vihették volna a biztosok, de mindegyiket hevesen ellenezték az ágazatok lobbistái.

Daily Life In Dhaka
A ketrecben tartott csirkék élete keserű marad a politikai csatározások közepette.
Fotó: AFP

A bizottság februárban puhított az európai zöldmegállapodás tervezetén is, hogy elvegye a gazdálkodók kedvét a tiltakozástól, amely az integráció számos országában hónapok óta tapasztalható. A zöldmegállapodás (Green Deal) célja, hogy Európa 2050-re szén-dioxid-semleges legyen.

A bátorság teljes hiánya

A dohányzás visszaszorítását is hátrébb sorolták a fontossági sorrendben, pedig korábban a bizottság azt tervezte, hogy felszólítja a tagállamokat a passzív dohányzók megvédésére. A dohányfüstmentes környezetre vonatkozó ajánlások elvetése szintúgy a legmagasabb szinten történt. Sztella Kiriakídisz egészségügyi biztos azzal indokolta a késést, hogy a bizottság még mindig bizonyítékokat gyűjt az iránymutatások alátámasztására.

Passive,Smoking,Concept.,Man,Is,Smoking,Cigarette,And,Man,Is
Elvetették a dohányfüstmentes környezetre vonatkozó ajánlásokat is.
Fotó: Shutterstock

A bizottság elvetett több olyan rákmegelőzési kezdeményezést is, amelyek célja az emberek viselkedésének megváltoztatása, hogy csökkentsék a betegség kialakulásának kockázatát. A bizottság szerint ezek nem népszerűek a szélsőjobbra szavazó választók körében.

Ez a bátorság teljes hiánya

– jelentette ki az egyik megszólaltatott diplomata. Pedig pont ezek az emberek, akik leginkább isznak és dohányoznak, így az ő érdekük lenne a legjobban a szigorítás szorgalmazása – tette hozzá.

A Politico úgy látja a beszélgetésekből, hogy az illetékesek arra készülnek, hogy a félretett tervezeteket a következő bizottság kinevezése után, azaz leghamarabb 2024 végén vegyék elő.

Zöld galambból militáns sólyom – Ursula von der Leyen újrázna

Kényes egyensúlyozásra kényszerül az Európai Bizottság elnöki posztjárért induló Ursula von der Leyen; zöldpolitikai álmait feladva kénytelen militáns fordulatot venni. Emlékezetes, hogy a politikus hivatalba lépése után elindította a globális felmelegedés elleni küzdelem érdekében az európai zöldmegállapodást, most viszont politikai családja követeli a legnagyobb hangerővel a környezetvédelmi jogalkotás szüneteltetését.