BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A legfelsőbb bíróság kimondta: Trumpot nem lehet lehúzni az elnökjelöltek listájáról

Az amerikai legfelsőbb bíróság egyöntetű döntést hozott: Donald Trump neve mindenhol maradhat a szavazólapokon. A döntés megszünteti Trump felelősségre vonását a Capitolium ellen indított 2020-as ostrom ügyében.

Az amerikai legfelsőbb bíróság hétfőn azt a döntést hozta, hogy Donald Trump volt elnököt nem zárhatják ki az elnökválasztásból a Capitolium elleni január 6-i támadás miatt – számolt be a CNBC.

Fotó: AFP

A legfelsőbb bíróság ellenvélemény nélkül hozott döntése felülírta a Colorado legfelsőbb bíróságának a tavaly decemberi a döntését, amely úgy határozott, hogy Trumpot törölni kell az állam 2024-es elnökválasztási előválasztásáról. Ha ez megtörtént volna, akkor Joe Biden jelenlegi elnök tíz elektori szavazatot söpörhetett volna be automatikusan. 

A coloradói bíróság december 19-i döntését az alkotmány 14. módosításának 3. szakaszára alapozta, amely megtiltja, hogy azok, akik korábban kormányzati pozíciót töltöttek be, de később „felkelésben vettek részt”, szövetségi tisztségért elindulhassanak.

Amellett, hogy Trump a coloradói szavazólapon marad, a döntés lezárja a felmerült hasonló eseteket is. Eddig csak két másik állam, Maine és Illinois követte Colorado példáját. A legfelsőbb bíróság döntése nyomán a coloradói ítélethez hasonlóan mindkét döntést szintén felfüggesztik. A bírói döntésben úgy fogalmaztak, hogy az országban „megszaporodó döntések veszélyes káoszba sodorhatják a választásokat”, ha az állami tisztviselők szabadon eldönthetik, ki szerepelhet az elnökválasztáson.

A legfelsőbb bíróság döntése megszünteti Trump felelősségre vonását a Capitolium ellen indított 2020-as ostrom ügyében, amikor Donald Trump hívei betörtek a törvényhozás épületébe a republikánus elnök beszédét követően. 

Az összecsapásokban öten meghaltak, köztük egy rendőr is. 

Trump nem ismerte el vereségét, és arról írt a közösségi oldalain, hogy a választást elcsalták. A Trump elleni keresetet hat coloradói szavazó nevében nyújtotta be két ügyvéd Washingtonban. A bírósági dokumentumokban azt állították, hogy Trump „szándékosan szervezett és szított egy erőszakos tömeget, hogy megtámadja az Egyesült Államok Capitoliumát, annak érdekében, hogy megakadályozza az ellene leadott választói szavazatok összeszámlálását”.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.