Az amerikai legfelsőbb bíróság hétfőn azt a döntést hozta, hogy Donald Trump volt elnököt nem zárhatják ki az elnökválasztásból a Capitolium elleni január 6-i támadás miatt – számolt be a CNBC.

Fotó: AFP

A legfelsőbb bíróság ellenvélemény nélkül hozott döntése felülírta a Colorado legfelsőbb bíróságának a tavaly decemberi a döntését, amely úgy határozott, hogy Trumpot törölni kell az állam 2024-es elnökválasztási előválasztásáról. Ha ez megtörtént volna, akkor Joe Biden jelenlegi elnök tíz elektori szavazatot söpörhetett volna be automatikusan. 

A coloradói bíróság december 19-i döntését az alkotmány 14. módosításának 3. szakaszára alapozta, amely megtiltja, hogy azok, akik korábban kormányzati pozíciót töltöttek be, de később „felkelésben vettek részt”, szövetségi tisztségért elindulhassanak.

Amellett, hogy Trump a coloradói szavazólapon marad, a döntés lezárja a felmerült hasonló eseteket is. Eddig csak két másik állam, Maine és Illinois követte Colorado példáját. A legfelsőbb bíróság döntése nyomán a coloradói ítélethez hasonlóan mindkét döntést szintén felfüggesztik. A bírói döntésben úgy fogalmaztak, hogy az országban „megszaporodó döntések veszélyes káoszba sodorhatják a választásokat”, ha az állami tisztviselők szabadon eldönthetik, ki szerepelhet az elnökválasztáson.

A legfelsőbb bíróság döntése megszünteti Trump felelősségre vonását a Capitolium ellen indított 2020-as ostrom ügyében, amikor Donald Trump hívei betörtek a törvényhozás épületébe a republikánus elnök beszédét követően. 

Az összecsapásokban öten meghaltak, köztük egy rendőr is. 

Trump nem ismerte el vereségét, és arról írt a közösségi oldalain, hogy a választást elcsalták. A Trump elleni keresetet hat coloradói szavazó nevében nyújtotta be két ügyvéd Washingtonban. A bírósági dokumentumokban azt állították, hogy Trump „szándékosan szervezett és szított egy erőszakos tömeget, hogy megtámadja az Egyesült Államok Capitoliumát, annak érdekében, hogy megakadályozza az ellene leadott választói szavazatok összeszámlálását”.