Donald Trump nem jogosult választott tisztség betöltésére Colorado állam legfelsőbb bíróságának keddi döntése alapján. A testület a döntést 4-3 arányban hozta meg az amerikai alkotmány 14-es kiegészítésének 3. része alapján, amely szerint aki felesküdött az alkotmányra, majd az ellen szervezett felkelésben vesz részt, az nem jogosult választott tisztség betöltésére az országban. A coloradói bíróság szerint a Capitolium 2021. január 6-i ostromához vezető eseménysorban Trump tevékenysége kimerítette a felkelés fogalmát. 

Fotó: AFP

A döntés ugyanakkor csak a Colorado államban tartandó republikánus előválasztásra vonatkozik, és a Trump-kampánystáb a döntést követően azonnal közölte, hogy a szövetségi legfelsőbb bíróságon fellebbeznek az ügyben. A coloradói bíróság számolt ezzel az eshetőséggel, ezért a döntés végrehajtását legalább január 4-ig felfüggesztette, ám ha a volt elnök fellebbez a döntés előtt, akkor a döntést a legfelsőbb bíróság döntéséig nem hajtják végre.

Noha a keddi ítélet csak egyetlen államra vonatkozik, a szövetségi legfelsőbb bíróság várhatóan az egész országra vonatkozó döntést hoz majd a kérdésben. A testületben hat republikánus elnök által kinevezett és három demokrata elnök által kinevezett bíró foglal helyet, ráadásul három bíró is Trumpnak köszönheti a pozícióját.

Ha a legfelsőbb bíróság befogadja az ügyet, azzal az csatlakozik a testület asztalán levő más, Trumphoz kapcsolódó esetekhez, így ahhoz, hogy a volt elnököt megilleti-e mentelmi jog elnöki tisztsége alatt elkövetett tettei kapcsán, illetve hogy mekkora a hatálya az ellene szintén január 6. kapcsán folyó, az igazságszolgáltatás akadályozásáról szóló szövetségi ügynek.

Trump kampányának szóvivője szerint 

a teljes mértékben demokraták által kinevezett coloradói bíróság döntése nem meglepő, és az egy Soros által pénzelt baloldali csoport próbálkozása, hogy beavatkozzon a 2024-es elnökválasztásba Joe Biden oldalán.

A coloradói eljáráshoz hasonlót több más államban is kezdeményeztek, ám Minnesotában és New Hampshire-ben eljárásbeli problémákra hivatkozva megsemmisítették a bíróságok, míg Michiganben egy bíró úgy döntött, hogy  a kérdés politikai, ezért abban nem jogosult dönteni. A fellebbviteli bíróság helybenhagyta a döntést, abban az esetben szintén az állam legfelsőbb bírósága előtt folytatódhat az eljárás – írja a The New York Times.

A döntést legfőbb vetélytársai – így Ron DeSantis és Niki Haley – a republikánus előválasztáson a bíró hatalommal való visszaélésének minősítették. Joe Biden amerikai elnök és a Fehér Ház nem szólalt meg az ügyben.

A volt elnök támogatottságát a republikánusok körében aligha rengeti meg a coloradói ítélet, feltehetően inkább feltüzeli a politikus bázisát, aki utcahosszal vezet a republikánus elnökjelöltségért folyó versenyben és a közvélemény-kutatások szerint a novemberi általános választáson is jó eséllyel indulhat Biden ellen.

Trump támogatói 2021. január 6-án megrohamozták az amerikai törvényhozás épületét, és be is jutottak, pár órára megakadályozva a 2020-as elnökválasztás eredményének hitelesítését, miután részt vettek az egykori elnök által tartott gyűlésen. Az amerikai alkotmány 14-es kiegészítését az amerikai polgárháború lezárulta után fogadták el, a kérdéses harmadik szakasz a konföderáció egykori vezetőit volt hivatott kizárni a hatalomból.