Az orosz kommunista párt nyomozást sürget az egykori szovjet vezető, Joszif Sztálin halálának ügyében – jelenti a Ria Novosztyi orosz hírügynökség. A kommunisták a Szövetségi Biztonsági Szolgálatot (FSZB) és az ügyészséget kérik, hogy tárják fel a nyugati titkosszolgálatok szerepét Sztálin halálában.

Russian Communist party supporters lay flowers to the tomb of late Soviet leader Joseph Stalin during a memorial ceremony to mark the 144th anniversary of his birth at Red Square in Moscow on December 21, 2023. While historians blame Stalin for the deaths of millions in purges, prison camps and forced collectivisation, many in Russia still praise him for leading the Soviet Union to victory over Nazi Germany in World War II. (Photo by Olga MALTSEVA / AFP)
Kommunista politikusok emlékeznek Sztálinra
Fotó: AFP

A kommunista párt elnöke, Szergej Malinkovics közölte, hogy formális beadványt is benyújtottak az ország főügyészsége és az FSZB felé. 

A pártelnök szerint számos korabeli vallomás utal arra, hogy a volt szovjet vezetőt nyugati ügynökök megmérgezték.

Az egyelőre nem világos, hogy az ügyészség, vagy épp az FSZB válaszolt-e a megkeresésre – írja a Kyiv Independent. Március 5-e egyébként Sztálin halálának a 71. évfordulója. Az egykori szovjet vezető 1924-től és 1953-ban bekövetkezett haláláig irányította a Szovjetuniót, és életének 75. évében hunyt el. Halálát hivatalosan agyvérzés okozta.

A kommunista párt állíthatott jelöltet a közelgő orosz elnökválasztásra, Nyikolaj Haritonov személyében.