Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt, Orbán Viktor március 7-én, csütörtökön Washingtonba utazik. A magyar miniszterelnök először Kevin Roberts-szel, a legnagyobb amerikai konzervatív kutatóintézet, a Heritage Alapítvány elnökével folytat panelbeszélgetést.

Donald Trump nemsokára vendégül látja Orbán Viktort, a két politikus másfél év után találkozik újra.
Amerikai-magyar csúcs: nyilvánosságra hozták, miről fog tárgyalni egymással Trump és Orbán (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

A fórumot „az Egyesült Államok és Magyarország kapcsolatainak jövője” címmel tartják meg. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke azt is megerősítette, hogy március 8-án, pénteken a magyar miniszterelnök Donald Trump korábbi amerikai elnökkel tárgyal Floridában.

Most pedig az is kiderült, mi lesz napirenden a két politikus egyeztetésén.

Erről Szijjártó Péter nyilatkozott az ATV-nek egy sajtótájékoztatón. A külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, hogy Orbán Viktor és Donald Trump találkozójának a két legfontosabb napirendi pontja, hogy 

  • hogyan lehet újra békét teremteni Európában
  • és hogyan lehet majd visszatérni a magyar-amerikai kétoldalú kapcsolatokban arra a magasságra, ahol ezek a kétoldalú kapcsolatok Trump elnök első elnöki ciklusa alatt voltak.

Arra a tárcavezető nem reagált, hogy Orbán Viktor találkozik-e Joe Biden jelenlegi amerikai elnökkel. Azt viszont hangsúlyozta, hogy világossá vált: az európai béketeremtésnek és a magyar-amerikai kapcsolatok javításának is "Donald Trump a neve". Hozzátette, a maguk részéről készen állnak a közös munkára, ha az amerikai választói bölcsesség ezt fogja kiadni.

Orbán Viktor valóban találkozik Donald Trumppal amerikai körútján

A magyar kormányfő szóvivője megerősítette a sajtóértesüléseket, amelyek szerint Donald Trump nemsokára vendégül látja Orbán Viktort. Havasi Bertalan azt is elárulta, hogy ez mikor és hol lesz.