Orbán Viktor miniszterelnök március 8-án találkozik Donald Trump korábbi amerikai elnökkel Floridában – erősítette meg a sajtóértesüléseket Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-nek.

Donald Trump nemsokára vendégül látja Orbán Viktort, a két politikus másfél év után találkozik újra.
Donald Trump nemsokára vendégül látja Orbán Viktort, a két politikus másfél év után találkozik újra, igaz, most nem a Fehér Házban.
Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Mint korábban a Világgazdaság is beszámolt róla, Donald Trump és Orbán Viktor másfél év után újra személyesen is tárgyalhat egymással. A két politikus azóta is rendszeresen említi egymást a nyilvánosság előtt, mint követendő példát. A magyar miniszterelnök legutóbb a februári évértékelő beszédében fejezte ki, hogy a republikánus vezetőt örömmel látná újból az Egyesült Államok élén. Orbán az első republikánus előválasztáson elért győzelméhez is gratulált Trumpnak, aki egy hete kemény, okos srácként méltatta Magyarország vezetőjét.

Orbán Viktor: ha Donald Trump visszatérne, véget vetne a háborúknak

Az egész világnak, de Magyarországnak különösen fontos, hogy véget érjen a szomszédban zajló háború – mondta egy fórumon Orbán Viktor. A miniszterelnök hozzátette, hogy Magyarország nem lép ki az Európai Unióból, bár ő mindig is a nemzeti érdekeket fogja előtérbe helyezni, ami miatt vannak konfliktusok.

Havasi Bertalan vasárnap reggel arról is tájékoztatott, hogy 

a magyar kormányfő az amerikai körútján Kevin Robertsszel, a leghíresebb amerikai konzervatív kutatóintézet, a Heritage Alapítvány elnökével is találkozik, 

akivel „az Egyesült Államok és Magyarország kapcsolatainak jövője” elnevezésű panelbeszélgetésen vesz részt Washingtonban, március 7-én. A téma a magyar stratégiai gondolkodás a kialakuló globális biztonsági, gazdasági és társadalmi konfliktusok korszakában.

A találkozó időpontját megerősítette Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója is.