Közélet

Az orosz transzszibériai vasút felrobbantására készült egy ukrán titkosügynök

A transzszibériai vasút felrobbantására készülő ukrán titkosügynököt fogtak el Oroszországban. Az orosz férfit Lvivben szervezte be az ukrán titkosszolgálat, majd kiképezték a szabotázsakciókra. Az ügynök ellen büntetőeljárás indult.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) elkapott egy ukrán titkosügynököt, aki az uráli Transzszibériai Vasút ellen tervezett terrortámadást végrehajtani. Orosz források szerint az elfogott orosz állampolgárt az ukrán katonai hírszerzés szervezte be és képezte ki a feladatra.

The longest railway of the world: Trans-Siberian Railway (Transsib)
Ukrán titkosügynök akarta felrobbantani az orosz transzszibériai vasutat.
Fotó: AFP

Az elfogott férfi 1962-ben született, az ukrán titkosszolgálat pedig Lvivben szervezte be. A küldetése az volt, hogy hajtson végre terrortámadást a transzszibériai vasút csomópontjában, Szverdloszk régióban

– írta a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

A támadás célja, hogy megakasszák az Ukrajnában harcoló orosz hadsereg ellátási útvonalát. A vasutat egy improvizált robbanóanyaggal akarta felrobbantani.

A TASZSZ közlése szerint az elfogása után a gyanúsított beismerte a bűnösségét. A férfinél olyan eszközöket is találtak, amelyek alkalmasak voltak az ukrán titkosszolgálattal a kommunikációs kapcsolat fenntartására, de nagyobb mennyiségű pénz is volt nála, illetve olyan felszerelés, amellyel vonatokat lehet kisiklatni.

Az ügynök ellen terrorcselekmény elkövetésének kísérlete miatt indult eljárás.

Nagyon szeretne háborúzni Macron – Ismét arról beszélt, hogy katonákat kell küldeni Ukrajnába

A francia elnök még mindig lehetőségként tekint arra, hogy NATO-katonákat küldjön Ukrajnába. Emmanuel Macron ezt azután jelentette ki, hogy az ötlettől korábban elhatárolódtak a katonai szövetségesei. Az államfő szerint vörös vonalat kell húzni Vlagyimir Putyinnak.

 

 

Transzszibériai Vasút terrortámadás titkosügynök titkosszolgálat
Kapcsolódó cikkek