Közélet

Biden: az amerikai hadsereg légi úton juttat élelmiszersegélyeket Gázába

Tengeri és szárazföldi szállításokat is terveznek.

Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy légi úton dobnak majd le élelmiszersegélyeket Gázába. Az akciót Jordániával és más államokkal közösen valósítanák meg. A jordániai hadsereg eddig több légi segélyszállítási akciót hajtott végre a Gázai övezetben.

President Biden Departs White House
Fotó: NurPhoto via AFP

Biden kiemelte, hogy még csak megközelítőleg sem elég a Gázai övezetbe áramló segélyek mostani mennyisége. Hozzátette, humanitárius rakományt szállító teherautók további százait szeretnék bejuttatni a térségbe. Beszélt arról is, hogy az Egyesült Államok további útvonalakat is keres, miként lehetne még több támogatást bejuttatni a háború dúlta térségbe. 

Jelezte, hogy egy tengeri folyosó létesítését is fontolgatják. John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője közölte, hogy az Egyesült Államok megkétszerezi erőfeszítéseit egy tengeri folyosó létesítésére, amelynek segítségével remélhetőleg nagy mennyiségű segélyt tudnak majd eljuttatni a palesztin térségbe. Mint mondta, Washington ezenkívül a szárazföldi segélyszállítások növelését is tervezi, és próbál nyomást gyakorolni Izraelre, hogy engedjen be még több teherautót és nyisson meg még több útvonalat a Gázai övezetbe.
 

 

Biden izraeli háború segélyezés
Kapcsolódó cikkek