Közélet

Úgy tűnik, Izrael már nem tolerálja az UNRWA-t

Az UNRWA beszámolója szerint izraeli találat érte az egyik Rafahban lévő raktárukat, és több segélyszállítmány és személy is megsérült. Az izraeli miniszterelnök kijelentette, hogy Rafah fontos katonai célpont, az UNRWA-t pedig le fogják váltani.

Találat érte az ENSZ palesztin menekültekért felelős szervezetének (UNRWA) raktárát. A támadásban több segélyszállítmány és ott tartózkodó személy is megsérült. Az izraeli hadsereg (IDF) egyelőre nem kommentálta a palesztin szervezet közlését.

UNRWA distribute flour to Palestinians in Gaza amidst food crisis due to ongoing Israeli attacks
Fotó: Getty Images

„Megerősíthetjük, hogy UNRWA egyik Rafahban lévő raktárát és elosztóközpontját találat érte. Sokan megsérültek” – nyilatkozta Juliette Touma, a szervezet egyik szóvivője. A Times of Israel arról tudósított, hogy a Hamász által irányított gázai egészségügyi minisztérium állítása szerint

a raktár bombázásában négy személy halt meg, ezt az IDF még nem erősítette meg.

Az IDF Rafahban elért eredményei nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy Izrael győzelmet arasson a Hamász felett – mondta Benjamín Netanjáhú izraeli miniszterelnök holland kollégájának, Mark Rutténak a jeruzsálemi találkozásuk alkalmával. Netanjáhú azt is mondta, hogy le fogják váltani az UNRWA-t, és köszönetet mondott Rutténak, hogy felfüggesztette a szervezetnek nyújtott segélyszállítást, ugyanis nemrég terrorizmusban való részvétellel vádolták meg az UNRWA-t

Netanjáhú arra kéri Hollandiát, hogy csatlakozzon a Ciprusról induló tengeri humanitárius folyosóhoz, amelyen tegnap indult útjára az első hajó.

A segélyek tengeri úton való szállításától azt várják, hogy véget vet a térségben kibontakozó éhínségnek. A főként az Egyesült Arab Emírségek által finanszírozott kezdeményezést az amerikai központú World Central Kitchen szervezte, míg a hajót a spanyol Proactiva Open Arms biztosította.

 

izraeli háború Rafah Izrael UNRWA Hamász
Kapcsolódó cikkek