Közélet

Menesztette a haditengerészet parancsnokát Putyin

A tengeren kifejezetten gyászosan alakul a háború az oroszok számára, ezt elégelhette meg az államfő. Ukrajna gyakorlatilag flotta nélkül tudott győzni a Fekete-tengeren.

Vlagyimir Putyin elnök menesztette az orosz haditengerészet parancsnokát, Nyikolaj Jevmenovot, akit az északi flotta parancsnoka, Alekszandr Mojszejev válthat a tisztségben.

A döntés felidézi, hogy az elmúlt hónapokban a fekete-tengeri orosz flotta mennyi megalázó veszteséget szenvedett, és annak ellenére kényszerült visszavonulásra, hogy Ukrajna gyakorlatilag nem is rendelkezik saját tengeri erőkkel.

RUSSIA-NAVY-DAYThis pool image distributed by Sputnik agency shows Russian President Vladimir Putin, accompanied by Commander-in-Chief of the Russian Navy, Admiral Nikolai Yevmenov, attending the Navy Day parade in Saint Petersburg on July 30, 2023. (Photo by Alexander KAZAKOV / POOL / AFP)
Fotó: Getty Images, AFP

A Financial Timesnak nyilatkozó ukrán tisztviselők elmondták azt is, hogy a hét végén egy repülőjavító üzem elleni támadás kritikus sebeket okozott két orosz A-50-es felderítőrepülőben. A parancsnokváltás az orosz haditengerészet élén már vasárnap megjelent az orosz Izvesztya című lapban, névtelen forrásokat idézve. 

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov nem kívánta kommentálni a lap információit hétfőn. A Fekete-tengeren elért ukrán győzelmek az Ukrajna elleni orosz blokádot is megtörték, lehetővé téve, hogy újrainduljon az ukrán kikötőkből az  

A múlt hónapban az orosz invázió kezdete óta nem látott csúcsra, nyolcmillió tonnára ugrott az ukrán tengeri kivitel, amiből ötmillió tonnát tettek ki a mezőgazdasági termékek.

Háborúpárti orosz blogggerek februárban arról írtak, hogy a fekete-tengeri flotta parancsnokát, Viktor Szokolovot is felmentették. Szokolov, valamit a nagy hatótávolságú légierőt vezető Szergej Kobjlas ellen a múlt héten letartóztatási parancsot adott ki a Nemzetközi Büntetőbíróság, emberiség elleni bűnökkel vádolva az orosz főtiszteket.

 

Nyikolaj Jevmenov haditengerészet háború Ukrajna
Kapcsolódó cikkek