Nemzetközi gazdaság

A német védelmi miniszter bejelentette: félmilliárd eurós támogatást adnak Ukrajnának

A Ramstein légibázison tartott egyeztetésen nem Berlin az egyetlen, aki támogatást ígért Kijevnek. Németország ötszázmillió euró értékű támogatást ígért Ukrajna számára, melyben katonai járművek és lőszerek is lesznek.

Németország újabb támogatási csomagot jelentett be Ukrajna részére. Kedden, az Ukrajnát fegyverekkel támogató országcsoport (UDCG) a délnyugat-németországi Ramstein amerikai légi támaszponton rendezett találkozóján Boris Pistorius védelmi miniszter 500 millió euró értékben ígért Kijevnek újabb segítséget – írta meg az Interfax ukrán hírügynökség.

Ukraine Contact Group
Ukrajna
Több ország is kiáll Ukrajna támogatása mellett / Fotó: AFP

Pistorius a csoport ülését követő sajtótájékoztatón jelentette be ezt. Ugyanezen a megbeszélésén Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter arról beszélt, hogy az Amerikai Egyesült Államok folytatja Ukrajna pénzügyi támogatását, annak ellenére, hogy a kongresszusban egyelőre elakadt a javaslat a kijevi kormánynak küldendő újabb támogatásról.

Németország ezenkívül rövid távon további lőszerszállításokkal fogja támogatni Kijevet az oroszokkal szembeni védekezésben. A tervek szerint Ukrajna 10 ezer tüzérségi lövedéket kap a Bundeswehr tartalékaiból. A bejelentett új segélycsomagban 100 páncélozott gyalogsági harcjármű és 100 szállítójármű is szerepel majd.

Ukrajna újabb EU-s eurómilliárdokhoz jut

Ukrajna az Európai Békekeretből jut hozzá ötmilliárd eurónyi támogatáshoz, ezzel pedig a keret 2021–2027-es időszakra vonatkozó pénzügyi felső határa meghaladja a 17 milliárd eurót.

 

 

Németország Boris Pistorius Ukrajna orosz-ukrán háború Ramstein
Kapcsolódó cikkek