Közélet

Kinevezte az új palesztin miniszterelnököt Mahmúd Abbász

Mohhammad Musztafának nem lesz könnyű dolga Izrael és a Hamász háborújának árnyékában. Ráadásul a két palesztin terület – Gáza és Ciszjordánia – kormányzatának egyesítése is az ő feladata lesz.

A Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász gazdasági tanácsadóját, Mohhammad Musztafát nevezte ki miniszterelnöknek – jelentette csütörtökön a WAFA palesztin hírügynökség.

This handout picture provided by the Palestinian Authority's Press Office (PPO) shows Palestinian President Mahmud Abbas (L) posing with the newly appointed Palestinian Prime Minister Mohammad Mustafa, in Ramallah on March 14, 2024. Abbas has appointed Mohammed Mustafa, a long-trusted adviser on economic affairs, as prime minister, the official Wafa news agency said. (Photo by PPO / AFP) / === RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/HO/PPO" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ===
Fotó: AFP

Musztafa politikailag függetlennek számít, és várhatóan technokrata kormányt vezet majd. Az őt megelőző Mohamed Stajje február 26-án mondott le a kormányával együtt.

Az új miniszterelnök korábban a Palesztin Beruházási Alap elnöke volt, most pedig a Gázai övezetet irányító Hamász iszlamista szervezet és Izrael között folyó fegyveres konfliktus közepette kerül a kormány élére. 

A háború kezdete óta egyre erősebb nyomás éri a palesztin vezetést, hogy reformálja meg és javítsa a kormányzást Ciszjordániában.

Az új kormányfő feladata lesz korábban ismertetett tervek szerint a két palesztin terület kormányzatának egyesítése és a Palesztin Hatóság intézményeinek reformja is.

 

Gázai övezet izraeli háború Mohhammad Musztafa Mahmúd Abbász
Kapcsolódó cikkek