Brit katonák Ukrajnában vannak, ahol a nagy hatótávolságú Storm Shadow rakéták kezelésében segítik az ukrán hadsereget – hangzott el a német tisztek közötti, múlt hét pénteken kiszivárgott beszélgetésben. A szakértők arra figyelmeztettek, hogy a leleplezés veszélybe sodorhatja a brit csapatokat, egyben alááshatja a nyugati szövetségesek közötti kapcsolatokat.  

Top-level meeting of the German economy01 March 2024, Bavaria, Munich: Federal Chancellor Olaf Scholz (SPD) takes part in a press conference after the top-level meeting of German industry in Munich. Scholz and business representatives met as part of the International Crafts Fair (IHM). Photo: Sven Hoppe/dpa (Photo by SVEN HOPPE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
A britek szerint Moszkva hasznos idiótának tekinti a német kancellárt.
Fotó: AFP

Mint ismert, Margarita Szimonján, az RT orosz televízió főszerkesztője múlt héten tette közzé négy német főtiszt nevét és félórás bizalmas beszélgetésük átiratát. A német légierő magas rangú katonái a bárki által megvásárolható és nem titkosított konferenciahívásokat lebonyolító a WebExen a Krím-félszigetet az orosz szárazfölddel összekötő Krími híd lerombolásáról tárgyaltak.

Szimonján szerint az egyeztetés február 19-én történt, és Torsten Grefe ezredes, a Bundeswehr légierejének hadműveleti és hadgyakorlatokért felelős osztagának parancsnoka, Ingo Gerhartz altábornagy, a légierő felügyelője, valamint a Bundeswehr űrparancsnoksága légi műveletek központjának két munkatársa vett részt benne. A tisztek szerint a német Taurus cirkálórakétákkal már megsemmisíthetnék a hidat.

A rakéták kezelésében pedig a már Ukrajnába telepített brit személyzet segíthetné az ukrán hadsereget, így nem kellene német katonákat küldeni a háborús övezetbe. Bár Rishi Sunak brit miniszterelnök szóvivője azt mondta, hogy a kiszivárogtatás nem okoz fennakadást London és Berlin együttműködésében⁠⁠, azonban névtelenséget kérő brit források a Telegraphnak keményen bírálták Németországot.      

A bennfentesek szerint Oroszország hasznos idiótának tekinti Olaf Scholz német kancellárt.

A brit vezetés valójában amiatt aggódik, hogy Moszkva a NATO leggyengébb láncszemeként azonosította Berlint, Oroszország pedig a nyugati katonai szövetség titkait is megszerezhette. August Hanning korábbi német kémfőnök szintén arra figyelmeztetett, hogy a szivárogtatás csak a jéghegy csúcsa lehet és más, érzékeny információk is orosz kézbe kerülhettek.

A Politico pedig arról ír, hogy az egész botrány Vlagyimir Putyin győzelmének tekinthető. Moszkva ugyanis elérte, hogy végképp lekerüljön a napirendről a Taurus rakéták Ukrajnába küldése, miközben lejáratta a német kancellárt és megosztotta a nyugati szövetségeket is. A lap egyértelművé teszi, hogy nem lehet orosz dezinformációs műveletről beszélni, mivel az oroszok nem változtatták meg a konferenciahívás tartalmát.

Orosz kémek

Németország, amely az egyik legnagyobb haditechnikai eszközszállítója Ukrajnának, az orosz hírszerzési műveletek egyik fő célpontjának számít. A hatóságok 2022. decemberben kémkedés vádjával letartóztatták a BND egyik alkalmazottját. A Carsten L. néven szerepeltetett gyanúsított az orosz hírszerző szolgálatnak államtitoknak minősülő információkat adott át. 

A Politico egy másik esetet is megemlít: az orosz hírszerzés egy szerb ügynököt, a katonai hírszerzés tagját használt fel arra, hogy beszivárogjon az uniós intézményekbe. Novica Antic a dokumentumok szerint aktív befolyásoló ügynök, aki tudatosan együttműködött az orosz biztonsági ügynökséggel. A férfi 2023 októberében is találkozókat tartott európai tisztviselőkkel és európai parlamenti képviselőkkel Brüsszelben.  

Macron nem tágít: szerinte átgondoltan fogalmazott a ukrajnai hadműveletéről

Rendkívül megosztotta a nyugati közvéleményt, és az orosz–ukrán háborút az eszkaláció felé terelte Emmanuel Macron, amikor közölte, hogy van rá lehetőség, hogy a NATO katonákat küldjön Ukrajnába. A feszült helyzet közepén Macron tovább üti a vasat: közölte, hogy minden szavát jól átgondolta.