A március 15-i nemzeti ünnep miatt több boltnak is változik a nyitva tartása. A legtöbb üzletlánc, így az Aldi, a Lidl, a Tesco, az Auchan, a Spar, a Penny, a CBA és a Príma, a Coop és a Reál is zárva tart majd március 15-én, pénteken.

Closed,Barrier,,Stop,Sign,In,The,Food,Grocery,Store,Supermarket,
Ha elfelejtünk valamit, családi vegyesboltokban még beszerezhetjük péntek kora délutánig. 
Fotó: Shutterstock

Az élelmiszerboltok március 14-én, csütörtökön a szokott nyitvatartási idő szerint várják a vásárlókat, ám a pénteki zárva tartás miatt a megszokottnál nagyobb forgalomra és tömegre kell számítani a boltokban csütörtökön késő délután és este – írta a mindmegette.hu. Az üzletek március 16-tól, szombattól a szokásos hétvégi nyitvatartási rend szerint fogadják a vásárlókat. Szombaton délelőtt a korábbinál vélhetően többen mennek majd vásárolni.

Itt vásárolhat március 15-én:

  • A non-stop nyitva tartó éjjel-nappali üzletek,
  • a benzinkutak és a benzinkúton működő boltok,
  • a trafikok, amelyek családi tulajdonban működnek,
  • a virágboltok
  • és az újságosok is.

MÁV: érdemes már az ünnep előtt megvenni a jegyeket

A nemzeti ünnep napján, március 15-én és a hosszú hétvégén jóval nagyobb utasforgalom várható, ezért a MÁV és a Volánbusz arra kéri utasait, hogy időben tervezzék meg utazásukat, érdemes minél előbb elővételben megváltani a menetjegyeket, vagy használni az automatákat, az online jegyvásárlást az Elvirán vagy a MÁV applikációban; módosul a menetrend is – közölte a vasúttársaság.

Azt írták, hogy március 14-én a pénteki napra, március 15-én a szombati napra, március 16-án az ünnepnapi, március 17-én a vasárnapi, március 18-tól a már megszokott munkanapi menetrend szerint járnak a vonatok.

Jelezték, hogy az utasforgalom szempontjából frekventált napokon a kihasználtabb reggeli és délutáni InterCity vonatok szerelvényei az általános hétvégéken szokásosnál több kocsival közlekednek.

20210923_0024_MOR
Érdemes előre jegyet váltani az ünnepnapra.
Fotó: Móricz Sabján Simon/Világgazdaság

A lehetőségekhez képest – a helyjegyek elővételi vásárlásától függően – a Budapest–Debrecen–Nyíregyháza viszonylatú Nyírség, a Budapest–Miskolc–Nyíregyháza–Debrecen–Szolnok–Budapest viszonylatú Tokaj, a Budapest–Nagykanizsa viszonylatú Tópart, a Budapest–Keszthely viszonylatú Balaton, a Budapest–Békéscsaba viszonylatú Békés, a Budapest–Cegléd–Szeged viszonylatú Napfény, a Budapest–Veszprém–Szombathely, illetve Zalaegerszeg viszonylatú Bakony, illetve Göcsej, valamint a Budapest–Pécs viszonylatú Mecsek InterCity vonatokat több kocsival indítja el a vasúttársaság – írták.

Lehetőség szerint további kocsikat is forgalomba állítanak a tervezetten felül, ha az utasforgalom alakulása ezt megkívánja.

Közölték azt is, hogy az áruházak és bevásárlóközpontok március 15-én zárva tartanak, ezért az ezeket érintő járatok is az ünnepnapi menetrendjük szerint közlekednek.

Március 15-én a HÉV-járatok a munkaszüneti napra érvényes menetrend szerint közlekednek – áll a MÁV Zrt. közleményében.

Módosított útvonalon közlekedik több BKK-járat is

Rendezvények miatt több budapesti villamos-, busz- és trolijárat is módosított útvonalon közlekedik pénteken – írta honlapján a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

A tájékoztatás szerint pénteken a 47-es és 49-es villamosok a pesti szakaszukon nem közlekednek, a járatokkal a dél-budai végállomásuk és a Batthyány tér között lehet utazni.

Közölték, hogy rövidített útvonalon közlekednek majd a 2B, 2-es és 23-as villamosok is, a járatokkal a külső végállomásuktól a Kossuth Lajos tér (Széchenyi tér) megállóig lehet utazni.

A 15-ös autóbuszok pénteken üzemkezdettől üzemzárásig rövidített útvonalon, a Gyöngyösi utca és a Kossuth Lajos tér között, a 9-es autóbusz és a 72-es trolibusz járatai pedig terelve, a Bajcsy-Zsilinszky út helyett az Andrássy úton és a Nagykörúton közlekednek – írták a honlapon.

20230928 Budapest
Forgalmi dugó a Szentendrei úton.
Fotó: Máté Krisztián  MK  
MW bulvár20230928 BudapestForgalmi dugó a Szentendrei úton.Fotó: Máté Krisztián  MK  MW bulvár
Le ne késse repülőjét: a 100E busz is terelt útvonalon jár.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Az 5-ös, a 7E, a 8E, a 110, a 112-es és a 133E jelzésű autóbuszok reggel 7.30 óra és este  23.30 óra között pesti végállomásuk felől csak a Blaha Lujza térig, a budai végállomásuk felől pedig csak a Szent Gellért tér - Műegyetem megállóig (5-ös, 8E busz), a Móricz Zsigmond körtérig (110-es, 112-es busz), illetve a Döbrentei térig (7-es, 133E busz) közlekednek. Ebben az időszakban az M4-es metró a szokásosnál sűrűbben közlekedik – tették hozzá.

Azt is közölték, hogy a 107-es autóbuszok reggeltől üzemzárásig csak Budán, a Szent Gellért tér és az Infopark-BudaPart között közlekednek.

Az utasok elégedettek a BKK új bérletrendszerével

Az utasok örülnek, hogy egy bérlettel lehet a fővároson belül és az agglomerációban utazni.

A 83-as trolibuszok 10 és 13 óra között rövidített útvonalon, a Népliget és a Szabó Ervin tér között közlekednek, a 105 és 210B jelzésű autóbuszok reggel 8 és este 21 óra között az Andrássy út helyett a Bajcsy-Zsilinszky úton át közlekednek, nem érintik a Bajcsy-Zsilinszky út és az Oktogon közötti megállókat – olvasható a BKK tájékoztatójában.

A 100E járatok, azaz a Repülőtéri Expressz autóbuszok rövidített útvonalon, a Kálvin tér és a Liszt Ferenc Airport 2. között közlekednek, 10 és 13 óra között a Kálvin teret sem érintik, ebben az időszakban a Szabó Ervin térnél lehet felszállni rájuk – hívta fel a figyelmet a BKK.

Újra autómentes a rakpart

Idén először a március 15–17-i hosszú hétvégén, péntektől vasárnapig nyílik meg a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt.

Azt írták, hogy a gyalog, kerékpárral vagy rollerrel közlekedők autómentes környezetben használhatják a Margit híd és – az Erzsébet híd közelében – az Irányi utcai lehajtó közötti rakpartszakaszt.

Ráadásul a Város és Folyó Egyesületnek (Valyo) köszönhetően március 15-én 14 órától a piknikszezon is elkezdődik: a szervezet egy kis közösségi munkára, piknikasztalok kihelyezésére, majd közös grillezésre invitálja az érdeklődőket a Jane Haining rakparton – közölték.

jane haining rkp-toitoi-2-BS20230702 Budapest, mobil illemhelyek a Jane Haining rakparton. Fotó:Bánkúti Sándor20230702 Budapest  Mobil illemhelyek a Jane Haining rakparton. Mobil WC.  Forgalom elöl lezárt út.Fotó: Bánkúti Sándor  BS  MW Bulvár
Újra autómentes lesz a rakpart a hétvégén.
Fotó: Bánkuti Sándor

Sok ingyenes program közül válogathatnak a családok

A hivatalos állami ünnep mellett egyebek mellett ingyenes programok várják a családokat a Nemzeti Múzeumban. 

Miután március 14-én, csütörtökön átadják a Kossuth- és Széchenyi-díjakat az Országházban, pénteken reggel kilenc órakor megkezdődik a nemzeti ünnep hivatalos programja Magyarország lobogójának felvonásával a Kossuth Lajos téren.

Ezt követően 9:30-kor ünnepi huszármenet indul a Nemzeti Múzeumhoz, majd 10:30-kor díszünnepség lesz a Múzeumkertben, ahol beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök.

A múzeum 14 órakor nyit, a Rotunda részén pedig Rotunda játéktér várja a kicsiket és nagyokat. Lesz többek között óriási társasjáték felnőtteknek, és óriási kirakó az apróságoknak, színezősarok, memóriajáték és kártyajátékok. A Széchenyi-teremben 14–18 óra között pedig filmvetítést tartanak.