Áttörés nélkül szakadtak ⁠⁠meg kedden a tárgyalások Kairóban a Hamász és a közvetítők között, így már csak pár nap maradt arra, hogy megállapodásra jussanak és leálljanak a harcok a Gázai övezetben a ramadán előtt.   

PALESTINIAN-ISRAEL-CONFLICT
A Gázai övezet északi részén a legrosszabb a helyzet.
Fotó: AFP

A Hamász egyik magas rangú illetékese, Basszem Náim elmondta a Reutersnek, hogy a kétnapos egyeztetés során benyújtottak egy tűzszüneti javaslatot, és most várják a választ Izraeltől, amely nem küldött delegációt az egyiptomi fővárosba erre a fordulóra, de folyamatos kapcsolatban állt az egyiptomiakkal.

Benjamin Netanjahu kormányfő nem akar egyezségre jutni, és a labda most az amerikaiak térfelén van

– közölte Náim. Washington viszont azt tudatta, hogy már az asztalon van egy, az izraeliek által jóváhagyott megállapodás, és a Hamásznak már csak el kell fogadnia azt. 

Izrael nem kommentálta a tárgyalások hírét, egy forrás azonban korábban azt mondta a hírügynökségnek, hogy azért nem vettek részt a megbeszélésen, mert a Hamász nem volt hajlandó átadni listát a még életben lévő túszokról. Náim szerint azonban ezt képtelenség összeállítani tűzszünet nélkül, mert a túszok több helyen vannak fogva tartva  a háborús övezetben, különböző önálló egységek őrizetében.  

PALESTINIAN-ISRAEL-CONFLICTChildren pose for a picture at a stand selling flatbread in Deir al-Balah in central Gaza on March 3, 2024, amid the ongoing battles between Israel and the Palestinian militant Hamas group. (Photo by AFP)
Egyre több a kórházakban az alultáplált, éhhalál küszöbén lévő gyerek.
Fotó: AFP

A kairói tárgyalásokat tartották az utolsó esélynek ahhoz, hogy a jövő héten kezdődő ramadán előtt elérjék az első hosszabb, negyvennapos tűzszünetet, amelynek során többtucatnyi túsz szabadulna, és segélyeket juttatnának Gázába, hogy megakadályozzák az éhínséget. Joe Biden amerikai elnök már korábban beharangozta a sikert, bár senki sem értette, hogy mire alapozta az optimizmusát. 

Az Egyesült Államok – Izrael legközelebbi szövetségese és támogatója – ugyanakkor felszólította a zsidó államot, hogy tegyen meg többet a gázai humanitárius katasztrófa enyhítése érdekében. Az övezet egész térségeibe nem jut egyáltalán élelmiszer, 

a még működő kórházakban egyre több az éhhalál küszöbén lévő gyerek.

A Reuters beszámolt egy Ahmed nevű kisgyerekről, aki a⁠⁠ háború kirobbanása előtti súlyának felét elveszítette és már csak hatkilós. A helyzet Gáza északi részén a legrosszabb, ahová nem jutnak el a segélyszervezetek és az újságírók. A Hamász vezette egészségügyi minisztérium szerint 15 gyerek halt meg egyetlen kórházban alultápláltság és kiszáradás miatt.

Washingtonban tárgyalt Beni Ganc (balra), Benjamin Netanjahu legfőbb belpolitikai riválisa.
Fotó: AFP

Izrael állítja, hogy kész több segélyt Gázába beengedni a működő két ellenőrzőponton keresztül, és az ENSZ-t és a többi segélyszervezetet okolja, amiért nem képesek szélesebb körben teríteni a szükséges dolgokat. Utóbbiak szerint viszont Izrael feladata biztosítani az élelmiszerosztás biztonságát.

A helyzet miatt nő a feszültség Joe Biden kormányzata és Netanjahu között, 

aminek nyilvánvaló jele volt, hogy míg sajtójelentések szerint az elnök a napokban már nem fogadta az izraeli kormányfő telefonhívását, miközben Washingtonban vendégül látták legfőbb belpolitikai riválisát, Beni Gancot – igaz, nem Biden, hanem Kamala Harris alelnök találkozott vele más magas rangú amerikai vezetők társaságában.