Közélet

A Hamász és Izrael sem tudja, miből következtet Biden a tűzszünetre

Joe Biden már jövő hétre tűzszünetet remél, ám a Hamász első kommentárjai szerint ez egy elhamarkodott bejelentés volt. Az izraeli miniszterelnök szerint sem reális most a harcok beszüntetése.

Bár az Izrael és Hamász közötti megállapodásról szóló tárgyalásokkal kapcsolatban Joe Biden amerikai elnök korábban úgy nyilatkozott, hogy aktív egyeztetések zajlanak, amelyek része egy legkevesebb 6 hetes átmeneti fegyverszünet, erről sem Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, sem a palesztin terrorszervezet nem tudott – írta az Al Jazeera.

A Hamászt támogatók húszik egy csoportja sem támogatja a tűzszünetet.
Fotó: AFP

A Hamász magas rangú tisztviselője, Bassem Naim azt üzeni az Al Jazeerának, hogy még hosszú utat kell megtenni egy esetleges fegyverszüneti megállapodás megkötéséig Izraellel.

Netanjahu sem tudja, Biden elnök hogyan jutott erre a következtetésre, mert az amerikai fél által Párizsban bemutatott javaslat nem adott okot a tűzszünetre. Az izraeli miniszterelnök kijelentette, hogy nincs megállapodás az amerikai féllel a tűzszünetről.

Úgy tűnik, a helyzet a közeljövőben sem fog változni, miután Netanjahu izraeli a múlt héten a Gázai övezet háború utáni kezelésével kapcsolatos dokumentumot nyújtott be a biztonsági kabinetnek. Ennek célja, hogy a Hamász helyett a terrorizmushoz nem köthető „helyi tisztviselőket” nevezzenek ki a terület irányítására.

A később nyilvánosságra hozott dokumentum nagyrészt azon elvek gyűjteménye, amelyeket a miniszterelnök a háború kezdete óta hangoztat, de ez az első alkalom, hogy hivatalosan a kabinet elé terjesztik jóváhagyásra.

Fogolycsere: terroristákért cserébe öt túszul ejtett izraeli katonanő térhet haza

Izrael tizenöt terroristát engedne el a katonákért cserébe.


 

izraeli háború Izrael Joe Biden Hamász
Kapcsolódó cikkek