BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Hamász maga sem tudja, melyik túszai vannak életben

Több Hamász-tisztviselő is megerősítette, hogy nem tudják pontosan, melyik túszok vannak még életben, ezért nem tudnak Izraelnek listát benyújtani egy fogolycseréhez.

„Jelenleg lehetetlen megállapítani, hogy melyik foglyok vannak még életben” – nyilatkozta a Hamász egyik politikai szóvivője. A terrorszervezet politikai irodája azt közölte, hogy azért nem tudnak listát adni Izraelnek az életben lévő túszokról, mert ők maguk sem tudják, hogy kik vannak még életben, és hol vannak fogva tartva.

Women display portraits of hostages Ohad Yahalomi, Ziv and Gali Berman, as relatives and supporters of Israeli captives held in Gaza since the October 7 attacks by Hamas militants, pose before the start of a four-day march to Jerusalem calling for their release, on February 28, 2024, at the site of the Supernova music festival in southern Israel. (Photo by JACK GUEZ / AFP)
A Hamász akkor hajlandó elengedni a foglyokat, ha Izrael kivonja csapatait a Gázai övezetből, és beszünteti a fegyveres konfliktust.
Fotó: AFP

„Eddig nem adtunk át semmilyen listát” – mondta Basim Naim, a politikai hivatal tagja. A The Times of Israel értesülése szerint Naim a BBC-nek adott interjújában mondta el, hogy ők maguk sem látják át a foglyokkal kapcsolatos helyzetet.

A Hamász politikai szóvivője szerint az izraeli hadsereg folyamatos bombázása és a blokád miatt kialakult éhínség miatt nem tudják számontartani az életben lévő foglyokat.

Naim hozzátette, hogy a túszok különböző területeken vannak, különböző csoportok felügyelete alatt, ezért tűzszünetet követelnek, hogy össze tudják gyűjteni a foglyok adatait a tárgyalásokhoz és az esetleges túszcseréhez. A szóvivő szintén hangsúlyozta, hogy a Hamász csak akkor hajlandó tárgyalni a túszokról, ha azonnal beszüntetik a fegyveres harcokat, és az izraeli hadsereg kivonul a Gázai övezetből.

Az izraeli média szerint hétfő délután a Hamász átadta Izraelnek a palesztin foglyokra vonatkozó kritériumainak listáját. A Hamász egyik magas rangú tisztviselője azt mondta, hogy

Izrael térfelén van a labda a túsztárgyalásokban.

A tisztviselő is megerősítette, hogy nem tudtak listát átnyújtani az izraeli hatóságoknak a terrorszervezet által fogva tartott személyekről. Tovább folynak a harcok Izrael és az iszlamista szervezetek között egy héttel a muzulmán szent böjti hónap, a ramadán előtt a Gázai övezetben, Ciszjordániában és az északi határnál is.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.