Ukrajna és az Oroszország Szabadsága Légió nevű Moszkva-ellenes orosz alakulat tagadja, hogy köze volna a lőfegyveres és robbantásos merénylethez, amelyet péntek este a Moszkva melletti Krasznogorszkban, a Crocus City Hallban követtek el ismeretlenek – jelentették nyugati hírügynökségek.

Kyiv StratCom Forum 2023
 Mihajlo Podoljak szerint Ukrajnának semmi köze a Crocus City Hall elleni merénylethez / Fotó: Ruslan  / AFP

Ukrajnának abszolút semmi köze nincs ezekhez az eseményekhez

– jelentette ki a Telegramon Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója, és ő is terrorcselekménynek minősítette a támadást, mint az orosz hatóságok. „Ukrajna soha nem alkalmazott terrorista módszereket. Ukrajnának az a fontos, hogy hatékony hadműveleteket hajtson végre az orosz reguláris hadsereg megsemmisítésére, és hogy ezáltal véget vessen az ukrajnai orosz inváziónak” – írta. 

Az ukrajnai erők oldalán harcoló, Oroszország Szabadsága Légió pedig azt közölte: „Hangsúlyozzuk, hogy légiónk nem harcol orosz civilek ellen!” Egyúttal a csoport Vlagyimir Putyin orosz elnököt tette felelőssé a támadásért, mondván, hogy szerintük ő készítette elő ezt a véres provokációt és annak megjelenítését a médiában.

A Fehér Ház nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadója korábban szörnyűnek nevezte a Moszkvában történteket. John Kirby egyúttal közölte, szerinte semmilyen jel nem utal arra, hogy Ukrajnának köze lenne a támadáshoz.

Orosz külügyi szóvivő: adatok nélkül az USA-nak nincs joga felmenteni senkit sem

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője élesen kritizálta az amerikai véleményt.

A Fehér Ház szerint nincs jele annak, hogy Ukrajnának vagy ukránoknak közük lenne a moszkvai terrortámadáshoz. Milyen alapon vonnak le következtetéseket a washingtoni tisztviselők a tragédia közepette bárki érintetlenségére?

tette fel a kérdést Zaharova a Telegram-csatornáján.

Az orosz külügyi szóvivő úgy véli, ha az Egyesült Államoknak vannak vagy voltak megbízható adatai az ügyben, akkor azokat azonnal át kellene adni az orosz félnek. Ha pedig nincsenek ilyen adatok, akkor a Fehér Háznak nincs joga felmentenie senkit sem. Az orosz vezetés kijelentette, hogy minden érintettet az illetékes hatóságok azonosítani fognak – nyomatékosította a szóvivő.