„Nem hiszem, hogy Ukrajna felelős a Crocus City Hall elleni támadásért” – mondta pénteken John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadója a Moszkvában történt incidensről.

John Kirby
John Kirby szerint Ukajnának nincs köze a szörnyű támadáshoz / Fotó: Jim Watson / AFP

Kirby arra kérte a Moszkvában tartózkodó amerikaiakat, hogy saját biztonságuk érdekében kerüljék a nagyobb nyilvános összejöveteleket, és maradjanak kapcsolatban a külügyminisztériummal, hogy tájékozódhassanak az orosz fővárosban egy koncertterem ellen elkövetett halálos támadás után. 

Az Interfax hírügynökség a biztonsági szolgálatokra hivatkozva közölte, hogy a támadók legkevesebb öten voltak, terepruhát viseltek, és gépfegyverből nyitottak tüzet a Crocus City Hall nevű hangversenyteremben és az épület előcsarnokában. 

Két robbanás is történt, tűz ütött ki, vastag füstfelhő száll ki az épületből. Az épületből több száz ember menekítettek ki.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője felszólította a nemzetközi közösséget, hogy ítélje el a Moszkva melletti koncertteremben történt lövöldözést, amelyet szörnyű bűncselekménynek nevezett. A Fehér Ház tanácsadója szintén szörnyűnek nevezte a támadást.

A lövöldözés a Moszkva melletti Crocus City Hall koncerthelyszínen történt péntek este. A lángokba borult épületből robbanások hallatszottak.  Maszkos, terepszínű ruhába öltözött emberek legalább 12 embert öltek meg az első híradások szerint.

A támadást után minden nagyobb sport-, kulturális és egyéb nyilvános rendezvényt lemondanak Moszkvában a hétvégén – közölte Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester.