BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
örmény

Örményország területeket ad át Azerbajdzsánnak, hogy elkerüljék a háborút

Pashinyan ígéretet tett arra, hogy tartós békeszerződést ír alá Bakuval. Az örmény kormány most abban reménykedik, hogy Azerbajdzsán a területeket egy csere részeként veszi át.

Nikol Pasinján, Örményország miniszterelnöke bejelentette, hogy a béke érdekében hazájának át kell adnia négy határ menti falut Azerbajdzsánnak, és vissza kell térnie a szovjet korabeli határokhoz – írta a Politico.

örmény
Nikol Pasinján örmény miniszterelnök tartós békére törekszik / Fotó: Stephanie Lecocq / AFP

A miniszterelnök keddi határlátogatásán elmondta, hogy a kormány úgy döntött, a nemzetközileg elismert azerbajdzsáni területre eső, de a Szovjetunió bukása óta Örményország által ellenőrzött területekről kivonulnak.

A mi politikánk az, hogy meg kell akadályoznunk egy háborút, és elkerüljük a jövőbeli véres harcokat országaink között

– jelentette ki Pasinján, azzal érvelve, hogy Örményországot akár már a hét végén támadás érheti, ha nem engedi át a falvakat.

Míg Azerbajdzsán a kirekesztett falvak visszaadását követelte, Jereván azt remélte, hogy azok egy csere részét képezhetik, és a hadsereg kivonulhat a becslések szerint 215 négyzetkilométernyi örmény területről, amelyet egy 2022-es rövid invázió során foglaltak el. Pasinján szerint ezt az alkut visszautasították, és a falvakat vissza kell adni, hogy Azerbajdzsán ne indíthasson újabb offenzívát.

Arról nem esett szó, hogy Azerbajdzsán hajlandó lenne-e átadni a határain belül egy örmény exklávét, amely nagyjából akkora, mint a négy falu.

A nyilatkozatot akkor tették, amikor Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Örményországba látogatott, méltatta az ország Ukrajnának nyújtott növekvő támogatását, és kijelentette, hogy a szövetség támogatni fogja az ország szuverenitását és területi integritását.

Örményország szorosabb kapcsolatokra törekszik a Nyugattal az orosz–ukrán háború kitörése óta, és Pasinján tavaly azt nyilatkozta, hogy Moszkva biztonsági garanciája már nem megbízható hazája számára.

Kedden Ilham Alijev azerbajdzsáni elnök ellátogatott az országa határain belül fekvő, de az 1990-es évekbeli háború óta tavalyig örmény ellenőrzés alatt álló Hegyi-Karabah régióba. Szeptemberben egy azerbajdzsáni offenzíva elfoglalta a területet, ami százezer örmény lakos tömeges elvándorlását váltotta ki.

Örményország elfordul Oroszországtól, Amerika kegyeit keresi

Az örmény kormányfő, Nikol Pasinján egy interjúban arról beszélt, hogy országa nem Oroszország szövetségese az Ukrajna elleni háborúban, sőt, még azt is fontolgatják, hogy érdemes-e benn maradniuk a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetében.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.