Nikol Pasinján örmény miniszterelnök szerint népszavazáson kell arról dönteni, hogy országa az Eurázsiai Gazdasági Unió vagy az tagja legyen-e.

örmény
Nikol Pasinján örmény miniszterelnök népszavazást sürget az ügyben. Fotó: STEPHANIE LECOCQ/AFP

A kormányfő erről egy keddi sajtótájékoztatón beszélt egy újságíró kérdésére válaszolva, aki Örményország esetleges uniós tagjelöltségéről kérdezte.

Az Európai Unió és az Eurázsiai Gazdasági Szövetség az alkotmány értelmében egyenrangúak. A vezetésnek meglehet a maga véleménye, de a döntést a népnek kell meghoznia

– mondta a miniszterelnök. Szerinte ilyen kérdésekről kizárólag népszavazás útján kell dönteni, nincs más megoldás.

Pasinján elmondta, hogy a döntés sok tényezőtől függ, amelyek stratégiai fontosságúak, köztük Örményország és Irán viszonyától, valamint a Grúziával, Oroszországgal, Azerbajdzsánnal és Törökországgal fenntartott kapcsolatoktól is.

Február végén Alen Szimonján örmény parlamenti elnök annak a véleményének adott hangot, hogy Örményország demokratikus állam, és elgondolkodhat az európai uniós tagság lehetőségéről. Március 9-én Ararat Mizorján külügyminiszter kijelentette, hogy az ország vezetése „új lehetőségekről” tárgyal, így a nép által támogatott európai uniós csatlakozásról is.

Nikol Pasinján február végén bejelentette, hogy Örményország felfüggeszti részvételét a több szovjet utódállamot tömörítő Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetében.

Örményország elfordul Oroszországtól, Amerika kegyeit keresi

Az örmény kormányfő, Nikol Pasinján egy interjúban arról beszélt, hogy országa nem Oroszország szövetségese az Ukrajna elleni háborúban, sőt, még azt is fontolgatják, hogy érdemes-e benn maradniuk a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetében.