Üdvözölte Jens Stoltenberg NATO-főtitkár vasárnap Bakuban Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök azon kijelentését, hogy országa minden eddiginél közelebb áll a békéhez Örményországgal, és arra bátorította a két felet, hogy a lehetőséget megragadva jussanak el egy olyan megállapodáshoz, amely tartós stabilitást garantál a régióban.

Jens Stoltenberg
azeri örmény konfliktus NATO
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Bakuban találkozott Ilham Aliyev azeri elnökkel. Fotó: AFP

Az azeri államfő kettejük találkozója után beszélt arról, hogy Örményországgal élénk béketárgyalásokat folytatnak.

Most közelebb vagyunk a békéhez, mint eddig bármikor.

Stoltenberg erre reagálva sürgette a két országot, hogy folytassák a tárgyalásokat, amíg el nem jutnak a tartós békemegállapodáshoz. A főként Hegyi-Karabah miatt feszült viszonyban álló, szomszédos dél-kaukázusi  országok tavaly év végén közös nyilatkozatot adtak ki arról, hogy békemegállapodásra szeretnének jutni, és azóta több alkalommal is tárgyalóasztalhoz ültek. A múlt hónapban Berlinben tartottak egy kétnapos tárgyalási fordulót.

A norvég politikus a bakui sajtótájékoztatón arra is kitért, hogy az Oroszországgal háborúban álló Ukrajnának további humanitárius segítségre van szüksége. A NATO-főtitkár méltatta a Kijevnek eddig nyújtott jelentős azerbajdzsáni támogatást, de kiemelte, hogy az orosz–ukrán háború miatti helyzet továbbra is nagyon nehéz, és arra kérte Bakut, hogy nyújtson újabb segélyeket.

Azerbajdzsán egyebek között energetikai eszközökkel és üzemanyaggal segítette Ukrajnát, a támogatás értéke elérte a 7,5 millió dollárt.

Jens Stoltenberg a konfliktusban álló mindkét felet meglátogatja, a NATO-főtitkár Azerbajdzsán után kedden Örményországot is felkeresi.

Óriási NATO-hadgyakorlat zajlik: Oroszország elleni háborút szimulálnak

A 90 ezer katonával hadgyakorlatozik. A Stadfast Defenders művelet célja, hogy az Észak-atlanti Szerződés Szervezete felkészüljön egy esetleges orosz támadásra. A hadgyakorlaton az összes tagállam részt vesz.