Közélet

Szupernagy rakétavetőkkel gyakorlatozott Kim Dzsongun

Korábban tankba pattant az észak-koreai vezető, aki továbbra is aktív a hadgyakorlatokon. Kim Dzsongun ezúttal szupernagy rakétavetőt tesztelt.

Folytatva nemrég elkezdett szokását, ezúttal is maga irányított egy észak-korai hadgyakorlatot Kim Dzsongun. Az észak-koreai vezető előző héten tankba pattant, ezúttal pedig szupernagy rakétavetőkkel végrehajtott lőgyakorlatokat irányított, valamint felszólította az illetékeseket arra, hogy tegyék képessé eszközeiket az ellenség fővárosának központi csapásmérő eszközökkel történő összeomlasztására – adta hírül a Yonhap dél-koreai hírügynökség az állami média szerint.

Kim Dzsongun, szupernagy rakétavető
Kim Dzsongun a tankok után a szupernagy rakétavetőket is szemügyre vette / Fotó: AFP

A Koreai Központi Hírügynökség (KCNA) beszámolói szerint Kim egész nap felügyelte az ország nyugati régiójában a 600 milliméteres többszörös rakétaindító rendszerrel felszerelt tüzérségi egységek gyakorlatát. A dél-koreai hadsereg hétfőn közölte, hogy rövid hatótávolságú ballisztikus rakéták kilövését észlelte Phenjan-közeli területekről, és azok csaknem 300 kilométert repültek a Keleti-tenger felé. Szakértők szerint ezek a KN-25-ös, szupernagy méretű, többszörös rakétaindító rakéták lehetnek.

Kim ezeket az észak-koreai hadsereg egyik kulcsfontosságú csapásmérő eszközeinek nevezte, amelyek fontos szerepet játszanak az ország háborús előkészületeiben. A politikus szerint tovább kell nyomatékosítani az ellenségek számára, hogy ha fegyveres konfliktus és háború tör ki, annak katasztrofális következményei lesznek, mivel Észak-Korea nem hagyja magát.

„A hadseregünk birtokában lévő romboló-támadó eszközöket még tovább kell fejlesztenünk a háború lehetőségének megakadályozása érdekében. Felkészünk arra is, hogy szükség esetén képesek legyünk olyan csapást végrehajtani, amely az ellenség fővárosát és katonai erőinek stratégiai pontjait eltalálja” – nyilatkozta Dél-Koreára és Szöulra utalva Kim Dzsongun.

Az észak-korai hadsereg tájékoztatása szerint a szupernagy, többszörös rakétaindító rendszereket akár taktikai nukleáris robbanófejekkel is fel lehet szerelni. A fegyver hatótávolsága alapján a dél-koreai fővárost is célba lehetne venni velük.

Észak-Korea hajlik a Japánnal való diplomáciai kapcsolat felé

Az észak-koreai vezetés nyitott a Japánnal fenntartott kapcsolatok fejlesztésére, a két ország vezetője pedig hajlik afelé, hogy találkozzanak.

 

 

észak-korea rakétavető hadgyakorlat Kim Dzsongun
Kapcsolódó cikkek