Korábban rengeteg felvételt lehetett arról látni, ahogy az észak-koreai vezető megszemléli országa rakéta tesztjeit és hadgyakorlatait. Úgy látszik, hogy Kim Dzsongun megelégelte, hogy csak a partvonalról figyeli az eseményeket és tankba szállt, hogy győzelemre vezesse csapatait egy megrendezett csatában.

This picture taken on March 13, 2024 and released by North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on March 14 shows North Korean leader Kim Jong Un (C) saluting personnel during a training competition between the combined forces of the Korean People's Army tank crews at an undisclosed location in North Korea. (Photo by KCNA VIA KNS / AFP) / - South Korea OUT / ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTSTHIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. /
Fotó: AFP

Észak-Koreában a híres 105. harckocsi hadosztály (ez az alakulat volt, amelyik a koreai háborúban el tudta foglalni Szöult) egy új tankkal hadgyakorlatozott, az eseményen természetesen az ország vezetője is részt vett. A katonai demonstrációra az amerikai-dél-koreai közös hadgyakorlat befejezése után került sor. Kim Dzsongun az esemény után arról beszélt, hogy nagyon elégedett az új harckocsi teljesítményével és véleménye szerint sikerült bemutatni, hogy a fegyver mekkora pusztításra képes – írta meg a Reuters.

Fotó: AFP

A hadgyakorlatot lényegében ennek az új harckocsinak a kezelése miatt rendezték meg, hogy a katonák rutinosan használják a fegyvert éles helyzetben is. Több manővert és taktikát teszteltek a gyakorlat során.

Azonban a hadgyakorlat legérdekesebb része az volt, hogy egyes fényképek szerint a vezértankot maga Kim Dzsongun vezethette. 

Az észak-koreai KCNA hírügynökség tett közzé olyan fotókat, amiken a vezető a harckocsiban látható a gyakorlat során. Érdekesség, hogy más képeken már a gyakorlóterep mellett, bőrdzsekiben látható.

Észak-Korea fokozza hadgyakorlatait

Kim Dzsongun a hadgyakorlatok fokozására szólította föl az észak-koreai hadsereget. A vezetőnek nem tetszett Dél-Korea és az Egyesült Államok közös hadgyakorlata.

A hadgyakorlat végén Kim Dzsongun kijelentette, hogy csapataik megnyerték a fiktív háborút, és bizonyították az ütőképességüket.

Az ország vezetője a múlt héten egy másik gyakorlaton vett részt, ahol a Koreai Néphadsereg tüzérségi lőgyakorlatát szemlélte meg. Ezen a határ közelében tartott eseményen Kim Dzsongun szerint olyan egységek vettek részt, amik akár Szöulig is el tudnak lőni.