Közélet

Újabb részletek a csütörtöki tragédiáról: a gázai segélykáosz túlélői szerint lőttek rájuk az izraeliek

Az IDF szerint csak figyelmeztető lövéseket adtak le, az emberek halálra taposták egymást.

Néhány palesztin, akik megsérültek a gázai segélyszállítási katasztrófában, pénteken közölték, hogy az izraeli erők rájuk lőttek, amikor a családjuknak szánt élelemért siettek. A Hamász vezette Gázai övezet egészségügyi hatóságai szerint 115 ember halt meg a csütörtöki incidensben, a halálesetekért az izraeli erők lövéseit tették felelőssé. Izrael azonban vitatja a halottak számát, álláspontja szerint a legtöbb áldozatot eltaposták vagy elgázolták – tudósít a Reuters.

Long queues form in front of bakeries in Rafah due to food shortage
Élelmiszerért sorban állók a Gázai övezetben.
Fotó: Anadolu via AFP

Egy izraeli tisztviselő azonban azt is elmondta, hogy a katonák figyelmeztető lövéseket adtak le a levegőbe, majd lőttek azokra, akik nem távolodtak el, mert fenyegetésnek tekintették őket. A kérdésre, hogy végül is hány embert lőttek meg, azt válaszolták, hogy csak korlátozott tűz volt. 
Az incidens is ráirányította a figyelmet, hogy 

a térségben összeomlóban van a segélyezési rendszer az izraeliek által megszállt területeken, nem működik a közigazgatás. 

A segélyezésben korábban aktív szerepet vállaló ENSZ-ügynökség, az UNRWA tevékenységét akadályozza, hogy az izraeli hatóságok vizsgálják a Hamásszal való állítólagos kapcsolatát. 

Négy szemtanú, akik a Reuters által megszerzett videón a gázai Sifa kórházban beszéltek, azt mondták, hogy az izraeli erők lőtték őket, egyesek szerint tankok és felfegyverzett drónok is részt vettek a támadásban. Egyikük, Mahmud Ahmad elmondta, hogy szerda este kezdte várni a konvojt, amely végül csütörtök reggel érkezett meg, és azt mondta, hogy az éhség kényszerítette arra, hogy vállalja a kockázatot, hogy a szállítási útvonalra menjen, abban a reményben, hogy lisztet szerez a gyermekeinek.

Amikor a segélyszállító teherautók Gáza északi részébe érkeztek, feléjük ment, de elmondása szerint egy tank és egy drón tüzelni kezdett rájuk. 

Megsérült a hátam. Egy órán keresztül vérzett a kezem, amíg az egyik rokonom el nem jött és kórházba nem vitt

– mondta. 

„Amikor a segélyszállítmány megérkezett, a tank és a drón elkezdett tüzelni az összegyűlt emberekre, akik azért mentek, hogy élelmet szerezzenek maguknak és a gyerekeiknek” – mondta.

Eltérő verziók

Az izraeli hatóságok beszámolója szerint két incidens történt, egymástól több száz méterre. Az elsőben több tízen meghaltak vagy megsérültek, amikor megpróbáltak segélyeket átvenni a teherautókról, és eltaposták vagy elgázolták őket. A beszámoló szerint volt egy második, későbbi incidens is, amikor a teherautók elindultak. 

A tömegből néhányan a katonákhoz léptek, akik fenyegetve érezték magukat, és tüzet nyitottak, és „korlátozott válaszlépésként” ismeretlen számú embert megöltek – mondta. 

Egy későbbi tájékoztatóján Daniel Hagari ellentengernagy, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője szintén ezt a verziót erősítette meg. Elmondta, hogy a teherautókat kísérő tankok figyelmeztető lövéseket adtak le a tömeg feloszlatására, és visszavonultak, amikor az események kezdtek elfajulni. 

Az IDF egyetlen csapást sem mért a segélykonvojra

– mondta. A Fehér Ház bejelentette, hogy vizsgálatot rendel el az ügyben.

 

izraeli háború Gázai-övezet élelmiszersegély IDF
Kapcsolódó cikkek