Közélet

Ukrajnáról és Gázáról tárgyal a brit és a német külügyminiszter

A lehallgatási botrány után Németországba utazott a brit külügyminiszter, hogy német kollégájával tárgyaljon Ukrajnáról és Gázáról. David Cameron azt szorgalmazza, hogy Berlin küldjön Taurus rakétákat Ukrajnának, ám ezt Olaf Scholz elutasítja.

David Cameron Németországba utazott, hogy Ukrajnáról és Gázáról egyeztessen Annalena Baerbockkal. A külügyminiszterek további katonai és humanitárius segélyekről dönthettek a tárgyaláson.

UN special sessions on Ukraine23 February 2024, USA, New York City: Annalena Baerbock (Alliance 90/The Greens, 2nd from right), Foreign Minister, discusses support for Ukraine with Radoslaw Sikorski (r), Foreign Minister of Poland, David Cameron (2nd from left), Foreign Secretary of Great Britain, and moderator Emma Tucker (l) at a discussion event organized by "The Wall Street Journal". Federal Foreign Minister Baerbock is in New York for the special sessions of the UN General Assembly and the UN Security Council to mark the second anniversary of the Russian invasion of Ukraine at the United Nations (UN). Photo: Bernd von Jutrczenka/dpa (Photo by Bernd von Jutrczenka/picture alliance via Getty Images)
Ukrajnáról és Gázáról tárgyal a brit és a német külügyminiszter.
Fotó: Getty Images

A találkozó azért is érdekes, mivel nemrég derült ki, hogy német tisztek a Krími híd felrobbantásáról tárgyaltak egy titkos megbeszélésen, és ennek az akciónak elvileg a britek is részesei lettek volna – írta a Reuters. A német tisztviselők arról beszéltek, hogy lehetne brit katonákat és Storm Shadow rakétákat telepíteni Ukrajnába. Németország szerint az oroszok azért hozták nyilvánosságra ezt a lehallgatott beszélgetést, hogy egymás ellen fordítsák a nyugati szövetségeseket.

Fel kell építenünk a védelmünket, közel kell tartanunk a legerősebb barátainkat, például Németországot, és új szövetségeseket kell keresnünk

– mondta Cameron a Baerbockkal történt egyeztetés után.

A német kancellárra, Olaf Scholzra a nyugati országok egyre nagyobb nyomást helyeznek, hogy küldjön nagy hatótávolságú Taurus rakétákat Ukrajnába – írta meg az Independent.

Nem szigetelhetjük el magunkat a világban zajló konfliktusoktól

– mondta Berlinben Cameron. A brit külügyminiszter emlékeztetett rá, hogy az Egyesült Királyság tavaly már adott Kijevnek Storm Shadow rakétákat. A Downing Street úgy látja, hogy a többi NATO-tagnak is el kell kezdeni valódi eredményt ígérő fegyvereket Ukrajnába küldeni. Olaf Scholz jelezte, hogy Németország nem küld Taurus rakétákat. A kancellár szerint ezeket a fegyvereket az ukránok nem tudnák használni, vagyis német szakemberekre is szükségük lenne. Berlin viszont azt nem kockáztatja meg, hogy katonákat küldjön Ukrajnába, mert az Németország háborúba sodródását eredményezhetné.

Macron szerint mindenki gyáva, aki nem mer katonákat küldeni Ukrajnába

A francia elnök Prágában járt, és ha már beszédet tarthatott, megragadta a lehetőséget, hogy újabb kanna olajat öntsön a tűzre: kijelentette, hogy gyávaság nem küldeni katonákat Ukrajnába. Emmanuel Macron február 26-án beszélt először arról, hogy reális esélye van az intervenciónak, mivel Oroszországot mindenképpen meg kell állítani. A NATO nagy része elhatárolódott Macron kijelentésétől. Oroszország jelezte, hogy ha NATO-katonák érkeznek Ukrajnába, akkor indítják az atomot.

Az ukrán helyzet mellett Cameron és Baerbock még tárgyalhat a gázai konfliktusról is. A Gázának nyújtott humanitárius segélyek mellett nagy hangsúlyt fektethetnek a háború miatt kialakuló menekültválságra is.

 

Németország ukrajna Ukrajna David Cameron
Kapcsolódó cikkek