A nemzetközi radikális klímaaktivista csoport, az Utolsó Nemzedék két tagja leöntötte narancssárga festékkel a lengyel főváros jelképét, a Visztula partján 1939 óta álló hableányszobrot. Két lengyel női tagjának tettéről a csoport felvételt is készített, amelyet a közösségi médiában tett közzé, és úgy kommentálta, hogy így ünneplik a nők napját.

A drone view of Vistula boulevards in Warsaw, Mermaid of Warsaw, Poland, on 28.07.2021(Photo by Foto Olimpik/NurPhoto via Getty Images)
Fotó: Getty Images

A fényvisszaverő mellényt viselő aktivisták a felvételen klímavédelmi és feminista jelszavakat kiabálnak. Szerintük továbbra is megsértik a jogaikat, amelyekért keményen küzdöttek. A klímakatasztrófa ugyanis háborúkat jelent, a háborúk pedig fizikai és nemi erőszakot. A két fiatalt őrizetbe vették – közölte Barbara Szczerba, a varsói rendőrfőkapitányság munkatársa.

Előzőleg, vasárnap az Utolsó Nemzedék két másik női aktivistája a varsói Nemzeti Filharmónia hangversenyét zavarta meg. Az emelvényre ugrottak, kibontottak egy transzparenst, és klímavédelmi jelszavakat kiabáltak. A transzparenst maga a karmester, a neves lengyel Antoni Wit tépte ki a kezükből úgy, hogy közben a zenekar játszotta tovább Wolfgang Amadeus Mozart Koronázási miséjét. 

A biztonsági őrök berohantak, és kikísérték az aktivistákat a teremből. 

A klímaaktivisták előszeretettel vesznek célba műalkotásokat: az Aterstall Vatmarker klímacsoport azzal vádolta a svéd kormányt, hogy nem tartja be a környezetvédelem terén vállalt nemzetközi kötelezettségeit, ezért tavaly nyáron vörös festékkel öntötték le a stockholmi Svéd Nemzeti Múzeumban a Claude Monet egyik festményét védő üveglapot, majd a kép keretéhez ragasztották a tenyerüket.

A brit Just Stop Oil aktivistái 2022-ben paradicsomlével öntötték le Vincent van Gogh Napraforgók című képét a londoni National Galleryben, majd odaragasztották magukat Leonardo da Vinci Az utolsó vacsora című művének egy korai másolatához a londoni Royal Academy of Artsban. Idén januárban pedig a francia Riposte Alimentaire aktivistacsoport levessel öntötte le a Mona Lisa biztonsági üvegét.

Sokba kerül az éghajlatváltozás – Veszélyben vannak a 2030-as klímacélok

Ahhoz, hogy Afrika teljesíteni tudja a 2030-ra vállalt klímacélokat, az évtized végéig mintegy 2500 milliárd dollár támogatásra van szüksége – derült ki az Egyesült Nemzetek Szervezetének tájékoztatásából. A közgazdász egy ördögi kört vetített előre, amelyben a befektetések hiánya növeli a kitettséget és a negatív hatásokat, azok pedig tovább rontják a pénzügyi mozgásteret, és növelik a finanszírozási költségeket.