A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál pedig a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus – olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. Magyarországon 1993 óta április 10-én tartják a nemzeti rákellenes napot, az ideire a Magyar Rákellenes Liga számos érdekes és hasznos előadással készült. A rendezvényen a leggyakoribb daganatos betegségekkel kapcsolatban mutattak be egy-egy újdonságot a szakma vezető szakembereinek előadásaival.

Computer,Screen,In,Hospital,Radiology,Room:,Beautiful,Multiethnic,Adult,Woman
Rákellenes Világnap, rákos megbetegedés, szűrővizsgálat
A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus / Fotó: Shutterstock

A szervezet közleményében megszólaltatták Bogos Krisztinát, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgatóját, aki elmondta, hogy évente tízezer tüdődaganatos megbetegedést regisztrálnak hazánkban, és nyolcezren halnak bele a betegségbe. Hozzáfűzte, hogy mivel a tüdőrák az egyik leggyakoribb daganatos betegség, 2019 óta Hunchest néven állami szűrőprogram is létezik, amellyel elsősorban az 50 és 70 év közötti dohányosokat próbálják elérni.

A tüdőrákos esetek 80 százalékát a dohányzás okozza, és átlagosan minden 7-8. dohányosnál kialakul a tüdőrák.

A pulmonológus szakember kiemelte, hogy a programban részt vevők 5 százalékánál mutatták ki a tüdőrák korai stádiumát, ami nagyban növeli a túlélési esélyeket.

Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója az emlőrák egy új, úgynevezett brachiterápiás sugárkezelését mutatta be. A brachiterápia egy daganatközeli terápia, melynek során a sugárzó izotópot vezetik be egy vékony műanyag katéteren át a kritikus helyre. A terápia kiváltja a három-öt hetes, de legalább háromhetes sugárkezelést is, helyette négy nap, újabban már csak két kezelés történik. Az eljárás előnye a rövidebb kezelési idő, kíméli az ép szöveteket, kevesebb mellékhatása van, és az egészségügyi személyzet sem kap sugárterhelést.

Az Európai Brachiterápiás Társaság ötéves, spanyol–magyar együttműködésben megvalósított kutatásának eredményei szerint a résztvevők 96 százalékánál öt év után sem újult ki a betegség.

BioNTech: évek múlva is véd a ráktól a csodaszer, amely Karikó Katalin szabadalmára épül

A BioNTech a Nobel-díjas Karikó Katalin és Drew Weissman által kifejlesztett mRNS-technológiára épülő vakcinája a hasnyálmirigyrákkal műtött betegeknél még három évvel a kezelés után is mérsékli a visszaesés kockázatát. A BioNTech két év múlva kezdi ontani a rákgyógyszereket.

A robotsebészet friss magyarországi eredményeit mutatta be Tenke Péter, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház urológiai osztályának osztályvezető főorvosa. A robotasszisztált eljárás olyan beavatkozásoknál használható, ahol eddig nyitott vagy laparoszkópos műtét történt. Az eszközök mobilisabbak, kisebb a beteg és az egészségügyi személyzet terhelése, és segítségével olyan helyek is elérhetők a testben, amelyek eddig nem.

Tenke azt is elárulta, hogy a robotsebészeti beavatkozásokat jellemzően a prosztatadaganatoknál, a hasi, nőgyógyászati és mellkassebészeti operációknál alkalmazzák, de hamarosan fej-nyaki műtéteket is végeznek majd ilyen módszerrel.

A megelőzés és a tudatosság erősítése érdekében a Magyar Rákellenes Liga a kezdetektől aktív résztvevője a „Helybe visszük a szűrővizsgálatokat” programnak. Ezért a rákellenes nap alakalmából a szervezet Miskolc környékén öt helyszínen, a Magyar Orvostanhallgatók Szövetsége pedig a négy orvosegyetemi városban: Budapesten, Debrecenben, Pécsen és Szegeden szervez buszos szűréseket, az Országos Kórházi Főigazgatóság szűrőbuszos programjával együttműködve.