Közélet

Az izraeli háború 182. napja – Izrael új átkelőket nyit a segélyszállítmányoknak

Miután Izrael halálos csapást mért a World Central Kitchen egyik konvoja ellen, feszült hangulatú telefonbeszélgetés zajlott le az amerikai és az izraeli kormányfő között. Biden sürgette az új segélyútvonalak felszabadítását, Izrael pedig így is tett. Friss hírek az izraeli háborúról.

Izrael új humanitárius segélyeket enged át az Ashdod-kikötőn keresztül, valamint megnyitja az Erez átkelőhelyet is, ezzel is gyorsítva a segélyszállítmányok érkezését és szétosztását. A bejelentés órákkal azután érkezett, hogy Joe Biden amerikai elnök telefonon egyeztetett az izraeli miniszterelnökkel

Izrael új átkelőket nyit a segélyszállítmányok fellendítése érdekében / Fotó: AFP

Izrael mindemellett növeli a Jordániából érkező segélyek mennyiségét a Kerem Shalom átkelőn keresztül. 

A megnövekedett mennyiségű segélyek megakadályozzák a humanitárius válságot, és kritikus fontosságúak a harcok folytatása és a háborús célok elérése szempontjából

idézte Benjamín Netanjáhú izraeli miniszterelnök hivatalát a The Times of Israel. A Fehér Ház üdvözölte a lépéseket, és felszólította Izraelt, hogy haladéktalanul hajtsa végre ígéreteit. Adrienne Watson, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője azt nyilatkozta, hogy „az Egyesült Államok Gázával kapcsolatos politikáját az fogja meghatározni, hogy Izrael milyen azonnali lépéseket fog tenni az ügy érdekében, beleértve a civilek és segélymunkások védelmét”. Watson szerint az Egyesült Államok felkészült arra, hogy teljes mértékben együttműködjön az izraeli kormánnyal, Jordániával, Egyiptommal, az ENSZ-szel és humanitárius szervezetekkel annak érdekében, hogy ezek a fontos lépések megtörténjenek. 

Az átkelők megnyitása és a két államfő közötti telefonbeszélgetés azután történt, hogy 

az izraeli hadsereg véletlen halálos támadást indított a World Central Kitchen segélyszervezet konvoja ellen.

Az áldozatok között volt három brit állampolgár is, emiatt több száz vezető brit jogi szakértő követelte a csütörtökön ismertetett közös, nyílt levélben a brit kormánytól az izraeli fegyverexport leállítását és szankciók bevezetését Izrael ellen. A több mint hatszáz aláíró között szerepel Brenda Hale, a brit legfelsőbb bíróság volt elnöke és a legfőbb bírói fórum számos egykori tagja is.

 

20:08

Veszélyes szakaszban a ramadán, pörögnek a letartóztatások a jeruzsálemi Templom-hegyen

Az Elrendelés éjszakája a ramadán legfontosabb estéje, amikor a muszlimok szerint Gábriel arkangyal kinyilatkoztatta a Korán tartalmát Mohamednek. A mostani helyzet azonban abból a szempontból különleges, hogy immár 182. napja tart a háború a gázai övezetben, Irán esetleges megtorlása pedig felvetette egy szélesebb körű, az egész Közel-Keletre kiterjedő háború veszélyét. Folynak a letartóztatások.

20:06

Izrael vállalja a felelősséget a segélymunkásokat ért támadás miatt

A hét elején történt tragikus incidenst azonnal elkezdte kivizsgálni az izraeli hadsereg. Az eredmény fényében a hadsereg vállalja a felelősséget, több tisztet is menesztettek.

izraeli háború átkelő segélyszállítmány izraeli humanitárius segély
Kapcsolódó cikkek