Közélet

Joe Biden telefonon egyeztetett az izraeli miniszterelnökkel

Biden azt mondta az izraeli kormányfőnek, hogy a zsidó államnak be kell jelentenie és végre kell hajtania egy sor konkrét intézkedést a segélymunkások biztonsága érdekében.

A segélymunkásokat ért csapások és a gázai humanitárius helyzet összességében elfogadhatatlan – közölte Joe Biden amerikai elnök Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnökkel. A beszélgetés volt az első a két vezető között kedd óta, amikor Izrael légicsapást mért a World Central Kitchen (WCK) segélymunkásaira.

US President Joe Biden speaks on the phone during a National Small Business Week event in the Rose Garden of the White House in Washington, DC, on May 1, 2023. (Photo by Brendan SMIALOWSKI / AFP)
Telefonon egyeztetett a két vezető / Fotó: AFP

Biden azt mondta az izraeli kormányfőnek, hogy a zsidó államnak be kell jelentenie és végre kell hajtania egy sor konkrét intézkedést a segélymunkások biztonsága érdekében. Az amerikai vezető világossá tette: az Egyesült Államok Gázával kapcsolatos politikáját az fogja meghatározni, hogy hogyan értékelik Izrael lépéseit a segélymunkások kapcsán.

A Fehér Ház közleménye szerint a két politikus megvitatta az iráni fenyegetéseket is: Biden leszögezte, hogy az Egyesült Államok határozottan támogatja Izraelt a teheráni fenyegetésekkel szemben. A két vezető közötti telefonbeszélgetés kevesebb mint 30 percig tartott. 

Antony Blinken külügyminiszter Brüsszelben a telefonbeszélgetés után kijelentette: ha az Egyesült Államok nem lát változást Izrael politikájában a gázai civilek védelmében, akkor az amerikai politikában lesz változás.

Hogy áll boszút Irán Izraelen?

Irán dilemma előtt áll a szíriai nagykövetsége elleni izraeli támadást követően: hogyan vágjon vissza anélkül, hogy szélesebb körű konfliktust robbantana ki? Teherán előtt többféle opció áll: rászabadíthatja az érdekkörébe tartozó milíciákat az izraeli és az amerikai erőkre, felhasználva őket arra, hogy közvetlen csapást mérjen.

 

közel-kelet izraeli háború Benjámin Netanjáhú Izrael Joe Biden
Kapcsolódó cikkek